luni, 12 ianuarie 2015

Nasīr al-Mulk, Shiraz, Iran - Curcubeul coborat pe Pamant

Este incredibil ce poate face sincornicitatea. Facinatia mea recenta pentru Iran/Persia isi gaseste peste tot implinirea. Cum sa nu iti repeti constant ceea ce Rumi a inteles si a exprimat intr-o celebra fraza? "What you seek is seeking you."


In fiecare dimineata, odata cu aparitia razelor soarelui, Nasir al-Mulk se transforma intr-un caleidoscop fermecat, salile moscheii fiind inundate de culorile splendide ale curcubeului. 

Nasīr al-Mulk este una dintre cele mai frumoase moschei din Iran si cu siguranta cea mai frumoasa din Shiraz. Este localizata in Goade-e-Araban, langa Shah Cheragh, o alta moschee faimoasa din orasul iranian Shiraz. Chiar daca exteriorul infatiseaza o moschee cu nimic deosebita de alte moschei, odata ce ai pasit in interiorul sau dis de dimineata, intr-o zi cu soare, te vei simti transportat intr-o lume mirifica. In fiecare dimineata, moscheea se transforma intr-un caleidoscop fermecat, salile ei fiind inundate de culorile splendide ale curcubeului.

Foto: Moscheea Nasir al-Mulk, Shutterstock. Credite foto: Anton_Ivanov / Shutterstock.com.

Vitraliile colorate multicolor prin care se strecoara razele soarelui dimineata fac ca incaperile sa fie inundate de o explozie de culori care iti taie respiratia. Este ceea ce o face sa fie unica in lumea moscheilor caci vitraliile nu sunt un element prea des intalnit in arhitectura musulmana.

 Foto: Reflexii soare, moscheea Nasir Al-Mulk , Shutterstock. Credite foto: JPRichard / Shutterstock.com


Moscheea Nasir al-Mulk a fost ridicata din porunca lui Mirza Hasan Ali Nasir al Molk, unul din suveranii dinastiei Qajar. Constructia ei a inceput in 1876 si a fost terminata peste 12 ani.

 Foto: Vitralii moschee Nasir al-Mulk, Shutterstock

“Poti vedea lumina strabatand vitraliile doar dimineata devreme. Moscheea a fost construita pentru “a prinde” soarele diminetii astfel incat daca o vizitezi in miezul zilei va fi prea tarziu pentru a prinde spectacolul luminii. Vederea luminii soarelui de dimineata stralucind prin sticla frumos colorata si cazand apoi peste covoarele persane este atat de fascinanta incat pare din alta lume”, spunea fotograful japonez Koach intr-un articol publicat pe Huffingtonpost.com, vizibil uimit si impresionat de frumusetea moscheii.

 Foto: Moschee din Shiraz via Shutterstock

Moscheea Nasir al-Mulk beneficiaza de o arhitectura deosebita, cupolele si firidele complexe fiind pictate in minutioase si vibrante patternuri si detalii geometrice. Cei care au conceput structura unica a moscheii au fost arhitectii Muhammad Hasan-e-Memar si Muhammad Reza Kashi Paz-e-Shirazi.

 Foto: Interior Moscheea roz din Iran; Credite foto: Maite Elorza, flick.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu