joi, 16 august 2012

Fethiye, Turcia - Frumusete excentrica

O descriere a unei statiuni care mie mi-a placut mult. Si cand ma gandesc ca totul a pornit de la o fotografie...

Natura, istorie, aventura, necunoscut, diversitate...
Nu exista cuvinte care sa descrie frumusetea excentrica a statiunii Fethiye. Daca sunteti un explorator de noi orizonturi si un admirator infocat al naturii, aceasta este destinatia ideala de vacanta.
A hoinari prin golfurile orasului Fethiye este o aventura unica, o experienta exuberanta a intensitatii trairilor. Trecand de la unul la altul, grandoarea ce se infatiseaza privirii contrastand cu siluetele fine ale insulelor te lasa fara suflare.
Fethiye un oras incantator, cu restaurante pe malul marii si alei pentru promenada pe langa un port activ, unde navele si barcile de pescuit convietuiesc alaturi de yachturile elegante. De asemenea este un loc potrivit pentru scufundari, pescuit si excursii.

Un pic de istorie...
Orasul se gaseşte aici de cand licienii au construit Telmessos (situl in jurul caruia s-a ridicat Fethiye) cu 3000 de ani in urma. In 1934 a fost denumit Fethiye in cinstea lui Fethi Bey, un pilot din partea locului, care a murit eroic in timpul Razboiului de Independenta.

Descriere poetica a portului si un pic de istorie a dezvoltarii urbane...
Fethiye este patria unui popor mandru, independent, care practica comertul si pescuitul pe mare. Fethiye, port activ ale carui nave si barci de pescuit isi ating umerii de cei ai yachturilor si ai guletelor, este acum centrul unei destinatii turistice infloritoare. Orasul s-a schimbat mult in ultimii ani, este plin de restaurante care au vedere la mare si alei pentru promenada si a devenit astazi o regiune foarte importanta pentru navigatie. Cea mai mare parte a orasului este noua: a fost nivelat de cutremurele din 1857 si 1957, care au lasat, in mod ciudat, cateva sarcofage liciene neatinse, cu exceptia unuia al carui capac a fost miscat cativa centimetri.

Ce vedem in zona...
Orasul si imprejurimile orasului sunt o bogatie de obiective istorice turistice: Insula Gemiler, sau Sf. Nicholas, unde se gasesc ruine de biserici, capele si cladiri din perioada bizantina, Moscheea Cezayirli, construita de Hasan Pasa in 1791, apeducte, Podul Kemer Koprusu, Castelul Fethyie, goful Kidrak, canionul Kelebekler Vadisi, insule, numeroase plaje...

Descrierea atractiilor orasului

Mie imi aminteste de Petra...
Mormantul lui Amyntas ( 350 i.e.n.) se afla sculptat in munte, in stanca din spatele orasului. Este un grandios templu construit in stil doric, unul dintre vestitele morminte liciene de piatra. Se pare ca Amyntas a fost identificat de pe o inscriptie din secolul al IV-lea i.Hr., dar nu se stie nimic altceva despre el.

Amfiteatrul ca simbol al vechimii orasului...
Amfiteatrul este localizat in spatele biroului de turism, vis-a-vis de portul principal si se afla in curs de restaurare. Ruinele acestuia inca soptesc cu emotie celor care vor sa asculte milioanele de imtamplari care au scris istoria.

Unde se pastreaza descoperirile de pe acest taram...
Muzeul orasului contine descoperiri arheologice din diverse locuri din zona, inclusiv Xanthos si Kaunos. Dintre variatele piese de muzeu rentin atentia acelea care ofera o interpretare a lumii romane si bizantine.

Sursa foto: http://www.turkeysforlife.com/2011/08/visiting-fethiye-museum.html

Natura in splendoarea sa...
Laguna Oludeniz (denumita Marea Calma) este renumita pentru apele sale limpezi si pentru plaja sa foarte intinsa. Localizata la 4 km vest de oras, devenita celebra in lumea intreaga, este o statiune incantatoare care merita vazuta. Locul din jurul lagunei a fost declarat parc national.

Chei nebanuite...
Langa Saklikent, la 44 de km de Fethiye se afla o zona ferita de soarele arzator de vara al coastei, a carei popularitate creste mereu. O carare printr-un minunat chei se plimba de-a lungul turbulentului rau Esen, pe o distanta de 150 de metri si fara egoism ofera celor care o insotesc imagini de vis si emotii de neuitat. Nici poetii, nici rapsozii, nu vor avea vreodata suficiente cuvinte sa descrie minunata realitate a acestor locuri.

O poveste...
Xanthos, vechea capitala a Liciei, situata la 18 km nord de Patara, se afla astazi in centrul orasului turcesc Kinik. Teatrul, mormantul Harpiei ( care isi trage numele de la o interpretare a reliefurilor din jurul varfului, care infatisează o femeie inaripata), mormantul Stalp si agora, formeaza o mixtura de ruine din perioada liciana, romana si bizantina adunate intr-o atmosfera particulara.
Obeliscul se afla in coltul agorei si contine ramasitele unui erou local, un print din secolul al V-lea i.Hr., pe nume Kerei. Alte atractii locale sunt ruinele din secolul I ale Arcului lui Vespasian, ale carui frize decoreaza si muzeul britanic, o agora construita mai tarziu, o bazilica, o manastire si zidurile bizantine ale orasului.

La mare...
Patara este un magnific oras lician, cunoscut pentru plaja sa nisipoasa, lunga de 22 km, cea mai larga si mai lunga din Turcia, care spre deosebire de Mediterana, are o maree ce permite practicarea body surfingului. Celebritatea i se trage de la faptul ca Patara este considerat locul de nastere al Sf. Nicolae in secolul al IV-lea d. Hr. Astazi, ruinele sale sunt imprastiate pe o suprafata uriasa printre campuri si dune, multe dintre ele ascunse sub nisipurile aduse de vant. Patara ramane un ideal pentru cei care iubesc marea. Cei 22 de km de plaja cu nisip fin si alb sunt o alegere nemaipomenita pentru toti aceea care prefera sporturile nautice. Aceste colturi de natura inca neexplorate, creeaza senzatia unui refugiu ideal pentru iubitorii de aer, soare si mare.

Temple...
Letoon, centrul sacru al Liciei are trei temple, dedicate lui Leto, Apollo si Artemide, trei divinitati mitologice familiare, care asteapta vizita turistilor exploratori. Cele trei temple au fost construite peste un mormant din secolul al VII-lea i.Hr. al zeitei Mame. Conform legendei, aici si-a primit Licia numele.

Sursa: http://www.fethiye.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu