luni, 28 mai 2012

Shalimar, Lahore - Parfumul oriental al Gradinilor seducatoare

Am o noua pasiune: parfumul Shalimar de la Guerlain. Traducandu-se ca Templul iubirii in sanscrita, Shalimar este un parfum oriental cu note de vanilie si bergamota. Jacques Guerlain a fost inspirat sa creeze acest parfum, dupa povestea unui sah indian, Shah Jahan, vizionarul unei superbe gradini, numita Shalimar, dedicata iubitei sale sotii Mumtaz Mahal (cea pentru care fusese inaltat maretul mausoleu Taj Mahal-templul iubirii eterne), simolizand iubirea nesfarsita pe care i-o purta.

Shalimar este, prin urmare, un obsedant tribut adus frumusetii unei femei care a inspirat o iubire eterna.

Gradinile Shalimar din Lahore, Pakistan se intind pe 16 hectare si cuprind 3 terase ce cuprind 5 cascade si 410 fantani.

Fortul Lahore si Gradinile Shalimar se numara printre cele mai importante exemple de arhitecura Mughal din regiune, fiind incluse in 1981 pe lista Unesco a Obiectivelor Culturale Protejate.

Orasul Lahore este impanzit cu moschei, havelis (palate cu ample curti interioare) si cladiri coloniale britanice, multe partial distruse de trecerea timpului sau de jefuitori. Pana in prezent lucrarile de restaurare au vizat portiuni restranse ale orasului, fiind realizate de cele mai multe ori in pripa, cu materiale de proasta calitate si finantate in general de investitori particulari.

Gradinile, situate chiar langa oras, au fost construite in 1641 la ordinele imparatului Mughal Shah Jahan, cel care a construit si celebrul Taj Mahal. Dar datorita apropierii de drumul comercial din secolul XVI care unea Kabul si Calcutta, precum si guvernarea si administrarea ineficiente, a facut Unesco sa il treaca pe lista monumentelor istorice in pericol in 2000. Din 2005 administrarea fortului si gradinilor a intrat in sarcina Departamentului de Arheologie din Punjab, dupa ce intrecut fusesera coordonate de guvern.

Premierul Elahi a declarat ca spera ca ultimele propuneri vor face ca obiectivele sa fie scoase de pe lista monumentelor in pericol, dar pana in prezent proiectul este doar in faza de inceput. Unesco a sugerat ca pentru moment sa fie creata o zona protejata, care sa includa Moscheea Badshahi Mosque, poarta Roshnai si cateva alte obiective.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu