joi, 15 martie 2012

Fernando de Noronha, Brazilia – Dor de paradis

Chiar si brazilienii sunt surprinsi sa vada ca exista un paradis insular la fel de frumos si chiar mai ceva decat Hawaii si Tahiti. Da, Fernando de Noronha este un arhipelag de 21 de insule, situat la aproximativ 160 km distanta de continent. Are ape mai albastre decat cel mai pur albastru, formatiuni stancoase minunate si specii indigene de pasari si flori, dar, printr-o combinatie fericita, este mult mai putin vizitat si mult mai exotic decat locurile paradisiace mai bine cunoscute.


Este situat la patru grade sud de Ecuator, avand tot dreptul sa se laude cu pozitia sa geografica. Si daca tot vorbim despre transformari... pe la 1800, Noronha a functionat ca o colonie-penitenciar. Ecologistii si biologii au descoperit insulele abia la sfarsitul secolului al XX-lea, cand ele au renascut ca o zona locala ce respecta principiile dezvoltarii durabile.


Inclus în Patrimoniul UNESCO în 2001 pentru diversitatea sa de specii marine, între care o multime de delfini, arhipelagul este probabil singura destinatie din Brazilia care impune limite vizitatorilor, pentru a mentine neîntinata esenta acestui loc. Mie, valurile perfecte ale Insulei Noronha mi se par o mare ispita pentru surfing si diving. Apa este atat de calda, încat pot sa cobor si pana la 40 de metri fara costum de neopren. Dupa-amiezile sunt numai bune pentru drumetii pe munte, de unde sa admiri privelistile marine si apoi apusul. Uneori ai parte de clipe cu adevarat magice, cand pasarile si delfinii se aduna în acelasi timp, ca si cum toate ar sti ca nu exista loc pe Pamant unde sa fie mai bine decat aici.

Text: Oskar Metsavaht
Sursa:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu