miercuri, 4 ianuarie 2012

Monterrey, Mexic – Vocatie turistica

Monterrey este un oras din Mexic, capitala statului Nuevo León si a municipiului cu acelasi nume. Numele orasului vine de la numele Contelui de Monterrey, viceregele Noii Spanii.
Monterrey este unul dintre cele mai importante trei orase din Mexic, in special datorita dezvoltarii sale (industriale, economice, educationale), serviciilor si infrastucturii. Se considera ca Monterrey este unul dintre cele mai dinamice orase din punct de vedere economic din America Latina.

Datorita vocatiei industriale si comerciale, Monterrey incepe sa dezvolte o vocatie turistica legata de atractii naturale, parcuri de distractii si muzee. Principalele atractii turistice sunt:

Muzeul Regional al Istoriei in Palatul Obispado, cunoscut si ca Muzeul Obispado. Se afla in fosta resedinta a episcopului Fray Rafael José Verger, in zona„Dealului Obispado”, acolo unde a avut loc o lupta importana intre Mexic si Statele Unite in timpul razboiului mexicano-american. In zona de varf s-a dezvoltat centrul civic, ce se constituie in cel mai bun punct de observare panoramei orasului si a muntelui. Tot aici a fost asezat cel mai mare drapel monumental al Mexicului.

Muzeul Metropolitan Monterrey la Palatul Municipal Vechi. Cladirea exista de la inceputurile orasului Monterrey, cand primul consiliu orasenesc a fost format de Diego de Montemayor in 1612.
Muzeul Artei Contemporane, un exemplu excelent al arhitecturii mexicane post-moderne care gazduieste constant expozitii de inalta clasa.

Muzeul Istoriei Mexicane si complexul urban si recreativ Paseo de Santa Lucía
• Planetariul ALFA, fostul Centru Cultural Alfa, unul dintre primele muzee de stiinta interactive din Mexic. Planetariul este inconjurat de gradini.

• Macroplaza. Una dintre cele mai mari piete din lume, constituie centrul administrativ si muzeistic al orasului. Aici se afla principalele cladiri guvernamentale, muzee, Teatrul Orasenesc si Biblioteca Centrala.
• Salón de la Fama del Béisbol
• La Alameda
Monterrey se bucura de o viata de noapte vibranta, cu un mare numar de discoteci si baruri.

In zona metropolitana Monterrey se afla numeroase centre comerciale cu o infrastuctura buna. Este locul de cumparaturi preferat de locuitorii regiunii de nord-est a tarii. Cele mai importnate centre comerciale sunt: „Galerías Monterrey”, „Plaza Fiesta San Agustín”, „Galerías Valle Oriente” si recent „Paseo San Pedro”.
Copii se bucura de diverse optiuni de distractie, incluzand parcuri tematice, cum ar fi parcul acvatic Plaza Sésamo, parcul urban „Mundo de Adeveras” si „Kidzania”, gradina zoologica „La Pastora”, precum si Bioparcul Estrella.

Excursii prin imprejurimi
• Spre nord-vest
Mina este un sat plin de sobrietate si misticism. Acolo se afla un muzeu mic dar interesant al paleontologiei.
• Spre sud
La sud de oras, locul de plimbare preferat este Parcul Chipinque, localizat in afara Parcului National Cumbres de Monterrey, dinspre Sierra Madre. Locul este ideal pentru ciclism montan, jogging si observarea ecosistemelor montane tipice zonei. Parcul este amenintat de incendiile forestiere si de presiunea demografica exercitata de municipiul invecinat, San Pedro Garza García.
Iarna turistii se pot delecta cu spectacolul ninsorilor ocazionale.

• Spre vest
Mai la vest, Sierra Madre ofera vizitatorilor posibilitatea de a vedea formatiunile stancoase din La Huasteca. „Las Grutas de García” sunt galerii care ascund forme fascinate si constituie o comoara nationala autentica, comparabila numai, cu cele din Cacahuamilpa.

• Spre sud-est
In municipiul invecinat, Santiago, la doar 30-40 minute de Monterrey, se concentreaza cateva dintre cele mai importante obiective pentru vizitatori.
O asemenea atractie este Villa de Santiago, sat pitoresc cu o clima subtropicala si considerat unul dintre satele cele mai frumoase din Mexic. Langa Villa de Santiago se afla „La Presa de la Boca”, locul cel mai vizitat de locuitorii din Monterrey si de turistii care cauta ceva diferit pentru un sfarsit de saptamana. Acolo se pot plimba cu vaporul sau catamaranul. In apropiere se afla „Los Cavazos”, o localitate unde se gasesc magazine mici, unde se poate gusta bucataria tipica, se pot cumpara suveniruri si mobila rustica realizata cu maiestrie.

In acelasi municipiu se afla „Cola de Caballo”, o cascada frumoasa care provine din infiltrari ale apei in rocile din masivul Sierra Madre. Pentru cei care iubesc sporturile extreme, Matacanes ofera posibilitatea de a practica alpinismul, drumetiile montane si sariturile de la o inaltime de aproximativ 14 m.

In apropiere de Santiago, in municipiul Montemorelos, exista din anul 1996 Bioparcul Estrella, o gradina zoologica asemanatoare unui safari, unde se pot observa de aproape specii diverse de mamifere, cum ar fi girafe, elefanti, zebre si impale – antilope sud-africane. Bioparcul Estrella are o suprafata de 300 hectare, inconjurat fiind de munti si impresionante peisaje naturale la marginea Sierrei Madre Oriental.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu