luni, 9 ianuarie 2012

Luang Prabang, Laos – Atmosfera hipnotizanta

Luang Prabang este o comoara ascunsa intre doua rauri, Mekong si Nam Khan (Raul Khan), ape care apara si protejeaza acest oras cunoscut si sub denumirea de "giuvaerul din Laos". Cursul raului Mekong ofera o atmosfera magica si hipnotizanta. In ciuda dimensiunilor sale reduse, orasul are o energie speciala care te cucereste si face ca timpul sa-si piarda dimensiunea liniara.

Luang Prabang este un exemplu remarcabil de fuziune a arhitecturii traditionale si a structurilor urbane Lao cu cele construite de catre autoritatile coloniale europene din secolele XIX-XX. Peisajul urban unic, remarcabil conservat, ilustreaza o etapa cheie in imbinarea perfecta a celor doua traditii culturale distincte.

Luang Prabang sau Louangphrabang (in traducere literara: Imaginea regala a lui Buddha (mudra Disparitia Fricii) (nimic nu e intamplator!!) este situat in nordul Laos-ului, la 425 km de Vientiane. Orasul a fost fosta capitala regatului cu acelasi nume. Pana la preluarea sa de catre comunisti, in 1975, a fost capitala regala si sediul guvernului Regatului Laos. Orasul face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Cea mai mare parte a orasului este formata din patru drumuri principale situate pe o peninsula, intre Khan Nam si raurile Mekong. Orasul este renumit pentru numeroasele temple si manastiri budiste. In fiecare dimineata, spectacolul calugarilor de la diferite manastiri care merg pe aceste strazi este unul memorabil. Unul dintre cele mai importante repere din oras este constituit de un deal abrupt pe care se afla Wat Chom Si.

Culoarea este prima din virtutile pe care turistii din Luang Prabang le observa. Florile rozalii si parfumul puternic de migdali, bancile din trunchiuri de arbori, presarate cu flori stacojii, robele portocalii ale calugarilor si novicilor, templele de un auriu stralucitor sau bordo. Urmeaza mirosul de cafea proaspata, activitatile de pe rau, produsele care se vand in piata si alimentele picante. Si apoi esteticul incepe sa se manifeste plenar. Inconjurat de munti si situat la 700 m deasupra nivelului marii, la confluenta celor doua rauri, Luang Prabang este in pezent o importanta atractie turistica. Auriul de pe acoperisurile stralucitoare ale templelor, in combinatie cu arhitectura provinciala frantuzeasca si locuitorii multietnici captiveaza chiar si cei mai experimentati calatori iar bunavointa localnicilor le induce un tip de binecuvantare coplesitoare.


Autostrazile inchise care leaga Luang Prabang de Thailanda si China au transformat orasul intr-un punct de legatura important pentru comertul dintre cele trei tari. Guvernatorii orasului au gandit un sistem de by-pass rutier care ofera acces spre centrul orasului. Astfel, sentimentul de pace, liniste, calm absolut care a adus primii vizitatori in oras, atunci cand Laos a fost deschis turismului, in 1989, a fost bine conservat. Mai mult, datorita faptului ca orasul este listat in patrimoniul UNESCO, se interzice accesul autobuzelor si camioanelor. Activitatea rutiera este dominata de biciclete sau motociclete, dar cel mai mult de mersul simplu, pe jos. Desi orasul misuna de calatori, aceasta nu este o destinatie pentru petreceri, dupa ora 23:30 fiind impusa linistea si interdictia circulatiei prin oras.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu