marți, 3 ianuarie 2012

China - Relief Danxia la superlativ

Ce nu stiati despre China
#1. Muntele Danxia
Muntele Danxia, situat in Regiunea Renhua, provincia Guangdong, cu versantii si stancile sale formate predominant din roci rosii Danxia (raze rosii de soare), de unde si numele, a fost comparat cu un parc de sculptura in rubine. Este cunoscut sub numele de "China Red Stone Park" - "Parcul Chinezesc de stanci rosii"


#2. Muntele Wuyi
Peisajul inegalabil al Muntelui Wuyi, aflat in partea de nord a provinciei Fujian impresioneaza prin combinatia de forme ciudate din Muntii Huangshan, eleganta din Guilin, grandoarea de pe Muntele Tai, peretii abrupti de pe Huashan si frumusetea Lacului Hangzhou. Acoperind o suprafata de 70 kilometri patrati (din care 54,4 sunt topografie Danxia), zona montana panoramica Wuyi are o altitudine medie de 350 de metri si se mandreste cu 36 de varfuri extraordinare plus peste 9 km de defileu in zigzag.
 
#3. Lacul Dajin
Lacul Dajin acopera o suprafata de 461.8 km patrati, din care 166.9 sunt topografie de tip Danxia. Exista patru locuri pitoresti Danxia aici. Dinspre nord-est spre sud-vest, acestea sunt: Raul Shangqing, Lacul Jinhu Lake, Pestera Regele Dragon şi Stanca Opt Nemuritori. (sesizati numele :)). Lacul Jinhu şi defileul Shangqing reprezinta cea mai mare formatiune Danxia a Chinei, ca si forme de relief pe apa.


#4. Muntele Longhu
Situat in Yingtan, provincia Jiangxi, Muntele Longhu are o suprafata Danxia de 80 kilometri patrati si este una dintre cele mai evoluate forme de relief Danxia din China. Geologic este un fost bazin mezozoic, in care s-au format straturi groase de conglomerate rosu-purpuriu, gresie si roca vulcanica. Intemperiile si eroziunile au dat forma peisajului de aici, astazi o bogatie de platforme inalte, palisade, pereti, creste, stanci, pesteri sub forma de fagure de miere, pesteri in pozitie verticala, piloni de stanca, varfuri, poduri naturale, arcuri din piatra si "trunchiuri de elefant".


 #5. Muntele Langshan
In inima Muntelui Yuecheng, acolo unde se intalnesc Hunan si Guangxi exista un bazin lung si ingust din piatra rosie si nisip, format in perioada Cretacica timpurie a erei mezozoice, cu aproximativ 100 de milioane de ani in urma. Aici, in zona pitoreasca a Muntelui Langshan, unde isi are izvoarele Raul Zijiang (un afluent al raului Yangtze), la Bajiaozhai, se gaseste forma de relief Danxia ce acopera o suprafata de 200 km patrati.



#6. Relieful Zhangye Danxia
Formele de relief Zhangye Danxia sunt concentrate in principal in zonele Linze si Sunan, in provincia Gansu. Este cea mai mare dar si cea mai tipica zona arida a Chinei prin prisma Danxia.



#7. Relieful Chishui Danxia
Formarea tipului de relief Danxia poate fi datata din perioada Jurasic si Cretacic, cu aproximativ 100 de milioane de ani in urma. Acest relief acopera o suprafata de peste 1.000 de kilometri patrati. Eroziunea si intemperiile venite asupra stratului gros de stanci rosii au format un peisaj unic, incluzand vai uimitoare si cascade inalte.
Sursa:

Un comentariu:

Trimiteți un comentariu