marți, 29 noiembrie 2011

Minuni arhitecturale care domina lumea vizuala

Chiar daca mai mult, mai inalt, mai sus, mai complicat, mai indraznet...nu inseamna neaparat si mai frumos, trebuie apreciata munca arhitectior, inginerilor si muncitorilor care au definit aceste embleme arhitecturale ale lumii actuale.

1. Burj Khalifa, Emiratele Arabe Unite

Este un zgarie-nori din Dubai, cea mai inalta cladire (structura arhitectonica) construita vreodata de om, masurand 828 m inaltime. Alte recorduri detinute: Constructia cu cele mai multe etaje: 160 (record detinut anterior de Willis Tower — 108); Lifturile cu cea mai mare viteza din lume (64 km/h sau 18 m/s); Moscheea situata la cea mai mare inaltime (etajul 154).

2. Empire State Building, New York City, NY

Acest zgarie-nori art deco a fost cea mai inalta cladire din lume pentru mai mult de 40 de ani (acum este a 12-a din lume ca inaltime) si ofera panorame uluitoare ale „Marelui Mar”. Schitele initiale pentru cladire au dost desenate in doua saptamani de Gregory Johnson iar cladirea a asteptat un pic peste un an ca sa fie construita (are 102 etaje si a fost construita in anii 30).

3. Kogod Courtyard, Washington D.C.

Daca vacanta ta are ca destinatie Washington-ul trebuie neaparat sa vizitezi Kogod Courtyard. Proiectat de Norman Foster, acest acoperis elegant din sticla a fost construit ca o completare la muzeul si casele din galeria de arta Smithsonian. A castigat premiul de arhitectura Pritzker in 1999. Are peste 28 000 de metri patrati si da impresia unui tavan plutitor.

4. Red Ribbon, Qinhuangdao, China

Castigatoare a premiului Asociatiei Americane a Arhitectilor Peisagisti, aceasta banca rosie din otel are o lungime de jumatate de kilometru in jurul orasului Qinhuangdao si ofera un tur vizual panoramic asupra vegetatiei luxuriante din zona.

5. Hoover Dam, granita dintre Arizona si Nevada

Ca si una din cele mai mari statii generatoare hidro-electrice, Hoover Dam este unul din cele mai impresionante locuri din SUA. Ce este asa impresionant la acest bazin (legat de Lacul Mead) este ca a fost construit inainte de termenul limita. Constructia a inceput in 1931 si a fost gata in 1936.

6. Canalul Manecii, Europa

Aceasta incredibila lucrare inginereasca subacvatica a unit Anglia si Franta. Acum, trenuri de mari viteza sunt folosite pentru a transporta anual intre cele doua tari peste 16 milioane de oameni, fiind un rapid mijloc de transport spre o vacanta in Marea Britanie, respectiv spre batranul continent.

7. Turnul CN, Toronto, Ontario, Canada

Cea mai inalta structura in picioare din America, acest turn atrage preste 2 milioane de vizitatori anual si este un punct major de comunicatii pentru orasul Toronto. De asemenea, este considerat de Societatea Americana de Inginerie Civila una din cele 7 minuni ale lumii.

8. Podul Golden Gate, San Francisco, CA

Arcuindu-se peste Oceanul Pacific, Podul Golden Gate face legatura intre San Francisco si Marin County (o zona la sud de Napa). Pietonii pot sa se plimbe pe pod pentru a se bucura de vederile uimitoare ale portului San Francisco. Insa este si unul din cele mai fotografiate poduri din lume.

9. Muzeul Guggenheim Bilbao, Spania

Frank Gehry a proiectat partea vizibila a cladirilor, dar acest Guggenheim spaniol este ceva special. Forma circulara este semnatura arhitectului si a fost proiectata pentru a pune in valoare piesele muzeului intr-un mod unic. Se afla de-a lungul magnificului rau Nervion.

10. Canalul Panama

Acest canal facut de om a fost si ramane una din cele mai grele (si impresionante) lucrari din punct de vedere al ingineriei. Facand legatura intre Oceanul Pacific si Oceanul Atlantic, a fost construit ca si port turistic si a avut un impact enorm in ceea ce priveste transporturile maritime intre est si vest. In fiecare an, peste 14000 de nave trec printre peretii tunelului sau.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu