sâmbătă, 12 noiembrie 2011

7 Minuni ale Naturii

Milioane de oameni din intreaga lume si-au exprimat opinia prin vot, stabilind lista celor 7 Minuni ale Naturii.

Fundatia New7Wonders, cea care a organizat campania 'New7Wonders of Nature', a anuntat lista provizorie a celor 7 locuri de pe Terra care vor fi incluse pe lista Minunilor Naturii.

Acestea sunt:
• Amazonul - America de Sud
• Golful Halong - Vietnam
• Cascada Iguazu - Argentina si Brazilia
• Insula Jeju - Coreea de Sud
• Komodo - Indonezia
• Raul subteran Puerto Princesa - Filipine
• Muntele Table - Africa de Sud

Campania de vot s-a incheiat pe 11/11/11 la ora 11:11 GMT, iar rezultatele vor fi verificate si validate de o comisie independenta, urmand ca in 2012 sa fie anuntata lista finala a celor 7 minuni ale naturii.

Ideea campaniei "New 7 Wonders of Nature" ii apartine lui Bernard Weber, fondatorul organizatiei New7Wonders. La fel cum Baronul Pierre de Coubertin a readus in actualitate un vechi concept grecesc, Jocurile Olimpice, Weber a vrut sa relanseze o alta idee din Grecia Antica, lista celor 7 Minuni ale Lumii. Aceasta a fost intocmita de Philon din Bizant in anul 200 i.e.n., servind drept ghid de calatorie atenienilor. Prima lista a fundatiei, cea a celor "7 Noi Minuni ale Lumii", a fost data publicitatii pe 7 iulie 2007 (7/7/7).

Diferenta dintre lista celor 7 minuni intocmita in antichitate si cele stabilite astazi de catre fundatia New7Wonders consta in faptul ca acestea nu sunt intocmite de o singura persoana, ci sunt rezultatul a milioane de voturi din intreaga lume.
Eamonn FItzgerald, reprezentat al N7W, afirma ca "Weber a inteles potentialul Internetului inca din 1999. Sunt multe locuri pe Terra in care oamenii nu pot vota. Proiecte precum «New 7 Wonders of Nature» permit oamenilor sa participe la un eveniment democratic si faciliteaza «alfabetizarea digitala»".

Campania New 7 Wonders of Nature a inceput in 2007, cand au fost selectate prin vot 440 de obiective din 220 de tari din intreaga lume. Dupa o prima etapa de votare, primele 77 au fost inscrise pe o lista preliminara. Dupa consultarea unei echipe de experti, lista a fost redusa la 28 de locuri, fiind comunicata publicului pe 21 iulie 2009. Tot atunci a inceput si a doua etapa de votare, incheiata ieri.

"Atunci cand lista Celor 7 Minuni ale Naturii va fi confirmata, aceasta va deveni pentru totdeauna o parte a memoriei globale a omenirii, alaturi de lista Celor 7 Noi Minuni ale Lumii", a anuntat fundatia pe site-ul sau oficial.
Sursa:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu