joi, 27 octombrie 2011

Mauritius - Departe, intr-un dulce paradis

Mauritius este un colt de paradis fascinant, in care peisajele tropicale exotice, luxuriante, extravagante se cer a fi constant fotografiate si admirate.

Mauritius este supranumit „Hong-Kong-ul francofon”. 90% din suprafata cultivata a tarii este ocupata de trestia de zahar. Cealalta parte fiind dominata de plantatii de palmier, de cocotieri in regiunile de coasta, de vanilie si de tutun de-a lungul vailor principale, ceai si cafea pe platouri.

Insula vulcanica Mauritius, cu stramtori, cascade, paduri bogate, cu plaje cu nisipuri albe, cu palmieri si rifturi de corali, se afla la est de Madagascar, mai la sud de Ecuator. Are o suprafata de 1,864 km.p., este una dintre destinatiile de vis pentru o vacanta idilica si dispune de resorturi moderne concepute cu atentie spre a pastra frumusetea insulei.

Mark Twain spunea ca "Mauritius a fost creat primul, apoi raiul a fost copiat dupa el" si cei care au fost macar o data aici vor fi de acord cu scriitorul. Alaturi de frumusetea sa naturala Mauritiusul dispune de resurse turistice valoroase prin populatia sa prietenoasa si multiculturala.

Majoritatea resorturilor sunt situate de-a lungul coastei de 330 km a insulei, pe coasta de vest situandu-se capitala Port Louis. Majoritatea populatiei insa locuieste in platoul central de langa Curepipe, un alt oras important de pe insula.

Port Louis
Capitala insulei Mauritius este plina de caracter si eleganta, fiind situata in cadrul unui amfiteatru muntos la mijlocul coastei de vest a insulei. Port Louis este un oras aglomerat si zgomotos, cu un trafic ametitor aglomerat.
Orasul se distinge mai ales prin istoria sa coloniala multifatetata reflectata in arhitectura sa urbana: cladiri in stil frantuzesc care dateaza din secolul al XVIII-lea, o catedrala anglicana si una catolica, o moschee si o citadela fortificata (Fort Adelaide). Din Fort Adelaide se poate admira o splendida panorama a orasului, portul si bineinteles renumita pista de curse de cai de la Champ de Mars (prima de acest gen din emisfera sudica).

In zona capitalei Mauritius-ului se afla cele mai cunoscute plaje si resorturi de pe coasta acestei insule: Flic en Flac si Grand Baie. Motivele principale pentru care turistii vin in Mauritius sunt soarele si plaja, dar Port Louis ofera vizitatorilor sai si alte atractii turistice precum muzee sau gradini botanice.

Chamarel
In partea de sud-vest a insulei un drum serpuieste din satul Case Noyal pana la fascinanta atractie geologica, “The Seven Coloured Earth” (“Cele sapte pamanturi colorate”). Aici se gaseste o varietate mare de nisip colorat, presarat cu particule de pamant albastru, verde, rosu si galben rezultat din rocile vulcanice. In apropiere o cascada splendida ofera vizitatorilor o priveliste minunata in mijlocul unei vegetatii luxuriante.

Plajele
Plajele din Mauritius sunt apropiate de perfectiune, cu nisipuri fine si albe si ape de turcoaz. Unele dintre cele mai bune plaje de pe insula, pe coasta de vest, sunt usor de gasit din Port Louis. Flic en Flac este cea mai lunga plaja din Mauritius si are si o laguna minunata. Grand Baie, 20 km mai la nord de capitala, este un centru turistic major, cu posibilitati de practicare a sporturilor de apa, cu magazine si restaurante. Pe coasta de nord se afla Pereybere, unul din locurile favorite de pe insula pentru inot. Baie du Tamarin se afla la gura raului Tamarin, intr-o locatie minunata si este populara printre cei care practica surfingul. La sud-vest se afla Le Morne Brabant, cu plaje cu cocotieri. Pentru cei care parctica snorkelling-ul ideal este Trou-aux-Biches, cu apele pline de corali.

Parcul National Black River Gorges
Situat in sud-vestul insulei, parcul este un loc popular pentru picnicuri, excursii si drumetii. Parcul contine paduri de pini, trecatori si munti colturosi si este un sanctuar al faunei si al vietii salbatice. Cascadele Chamarel sunt cele mai inalte din Mauritius (83 m) si se vad cel mai bine dupa ploile torentiale. Cele mai bune locuri de observatie sunt la Cascada Alexandria sau la Black River Gorges.

Domaine Les Pailles
La scurta distanta de Port Louis, la sud, se afla parcul natural si centrul cultural Domaine Les Pailles, ce se intinde pe o suprafata de peste 1.500 de hectare si ofera tot felul de distractii pentru vizitatori. Activitatile includ plimbari cu trenuletele, o distilerie de rom, o gradina cu plante medicinale si un izvor natural. Exista si un hipodrom, cateva restaurante, un club de jazz si un cazino.

Ile Aux Cerfs
Insula mica Ile aux Cerfs (Insula cu cerbi), situata la est de Mauritius, este un paradis turistic popular. Insula cu o vegetatie tropicala splendida si inconjurata de plaje minunate poate fi vizitata venind cu o barca din micul sat pescaresc Trou d'eau Douce. Insula ofera un bar, un restaurant si magazine, facilitati pentru practicarea sporturilor acvatice. Cea mai recenta dezvoltare a insulei include si un teren de golf.

La Vanille Reserve des Mascareigne
La Vanille Reserve des Mascareigne este o rezervatie naturala cunoscuta mai ales pentru sutele de crocodili si testoasele gigantice. Magazinele de aici vand produse din piele de crocodil, iar restaurantele servesc meniuri din carne de crocodil.

Moka
Orasul Moka este situat la 12 km de Port Louis este centrul academic al Mauritiusului si ofera peisaje minunate. Moka gazduieste Universitatea din Mauritius si Institutul Mahatma Ghandi. Exista un muzeu de folclor indian la Casa Eureka.

Souillac
Acest mic resort este situat pe coasta de sud a districtului Savanne. Farmecul din Souillac se datoreaza peisajelor sale si nu este doar un loc unde puteti avea parte de o baie in ocean. In contrast strident cu liniile tarmului din nord, aici intalnim stanci inalte si abrupte. Exista o gradina publica, punctul de observatie Gris-Gris si Cascadele Rochester din apropiere.

Sursa:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu