sâmbătă, 15 octombrie 2011

Cele 7 biserici ale Revelatiei (Apocalipsei)

In Apocalipsa (Revelatia), ultima carte a Noului Testament, Sf. Ioan Teologul numeste cele 7 biserici alese:
“Ceea ce vezi scrie in carte si trimite celor sapte Biserici: la Efes, si la Smirna, si la Pergam, si la Tiatira, si la Sardes, si la Filadelfia, si la Laodiceea.”

Cele 7 biserici sunt din Asia Mica, toate pe teritoriul Turciei de astazi. Iisus le-a ales pentru a le transmite Cuvantul Lui tocmai pentru ca aceia care le formau erau plini de iubire si credinta si se aflau in suferinta din pricina paganilor.

Efes, mormantul Sf. Ioan Teologul

Biserica din Efes, important oras al Antichitatii, a fost construita chiar pe locul unde a fost inmormantat Sf Ioan Teologul, autorul Apocalipsei. “Cand avea peste 100 de ani, Sf Ioan s-a asezat in mormant si ucenicii l-au ingropat de viu. Mai tarziu, cand mormantul sau a fost deschis, trupul Sf Ioan nu mai era acolo” (Sinaxar). Astazi, se pot vedea ruinele bisericii, pe dealul Ayasoluk, la aproximativ 3.5 km de situl argeologic. In Efes se afla una din cele 7 minuni ale lumii, Templul Dianei si una din cele 7 biserici ale Apocalipsei, cea pe care Iisus o credea plina de rabdare in credinta.
Pergam, loc liber ereticilor

Inseamna cetate imparateasca si, asemenea Efesului, a avut o perioada, ceva mai scurta insa, de prosperitate. Printre alte cladiri impunatoare, aici se afla un asklepion – un fel de spital asemanator celor moderne. Rezervele pacientilor erau sub pamant – acolo, aveau paturi si li se inducea somnul. Visele erau decodificate de preotii-medici, iar boala se trata in functie de acestea. Biserica din Pergam a fost, pe de o parte, laudata de Iisus, fiindca a tinut piept paganilor, iar pe de alta parte, mustrata ca a lasat loc liber ereticilor.

Filadelfia, locul iubirii fratesti

Orasul este astazi pe jumatate ingropat sub Alasehir. Biserica din Filadelfia – filadelf inseamna iubirea de frate, dragoste frateasca – a fost cel de-al doilea lacas laudat de Iisus, cea de-a doua biserica fara prihana.

Sardes, bogatie peste masura

La aproximativ 80 km de Tiatira, la est de Efes se afla un mic sat de pastori, Sart, langa care se vad ruinele stralucitorului oras de altadata, capitala bogatului regat al Lidiei. Aici isi depozitase averile Cresus, unul dintre cei mai bogati oameni ai Antichitatii. Mesajul lui Iisus catre Sardes este mustrator, adresandu-se unei biserici care nu simtea nevoia ajutorului divin.

Smirna, amaraciunea credintei

Port la Marea Egee, Smirna – astazi Izmir – a fost un oras infloritor, fiind numit, in sec I d. H. Perla Rasaritului. Biserica din Smirna a fost construita dupa cea de-a treia misiune a apostolului Pavel in Efes, cand s-a constituit si un important grup crestin. Dar Smirna – in traducere amaraciune – avea si o puternica si influenta comunitate iudaica. In acelasi timp, cetatea era credincioasa Romei. In scrisoarea transmisa prin intermediul Revelatie Sf Ioan Teologul, Iisus recunoaste suferinta si amaraciunea bisericii din Smirna si o incurajeaza cu vorbe frumoase.

Tiatira, infierarea prorocilor mincinosi

Tiatira este situat aproximativ la 50 km de coasta Marii Egee si la 80 km de Smira. In vremea invaziei seleucide, vechea Tiatira a fost practic ingropata. Astazi, in Akhisar, construit pe locul cetatii biblice, se vad cateva ruine chiar in centrul orasului. Cand Iisus a transmis un mesaj bisericii din Tiatira, le-a atras atentia celor de acolo asupra tolerantei pentru prorocii mincinosi.

Laodicea, cei orbi si goi

Lodicea antica se afla in apropiere de Colose, punct de rascruce imperial pe drumul ce unea Efesul de Ierusalim. Orasul era centru balneo-climateric, dar si important punct medical. Biserica de aici a fost infiintata tot dupa a treia calatorie misionara a Sf Apostol Pavel. Astazi, pe ruinele anticei Laodicea se ridica modernul oras turc Eski-Hisar. Solia lui Iisus catre laodicieni a fost cea mai critica, negasind nimic de laudat. Dealtfel, cand au inceput persecutiile lui Domitian, crestinii Laodicieni au fost primii doborati.

Sursa: Femeia de azi, nr 37(294)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu