luni, 19 septembrie 2011

Munchen – Mai mult decat bere

Cine ar putea asocia Munchen-ul de astazi, capitala Bavariei, gazda festivalului Oktoberfest, cu un oras linistit, pios, intemeiat de calugarii benedictini? Probabil ca nimeni, desi in secolul al XII-lea metropola germana a fost infiintata tocmai de acest ordin religios. Mai mult decat atat, chiar cuvantul „Munchen” vine de la „munichen”, care inseamna „calugari” in limba germana.

Capitala Bavariei a pastrat insa mostenirea calugarilor care au format orasul, intretinand edificiile religioase si respectand religia catolica. Din acest motiv, Munchenul este considerat un oras conservator. Dar conservatoare sunt doar cladirile, impresionante din punct de vedere al marimii, rigide in ceea ce priveste paleta coloristica, dar cu o arhitectura caracterizata de precizia germana.


Cladirile istorice, monumentele si toate celelalte obiective turistice din Munchen sunt extraordinare si deseori depasesc cu mult asteptarile turistilor. Varietatea acestora este si ea uimitoare, Munchen avand cate ceva pentru fiecare: palate maiestuoase, cladiri guvernamentale impunatoare, ziduri si porti medievale dar si un imens complex universitar.

Marienplatz (Piata Maria), numita dupa coloana cu statuia Fecioara Maria din centrul pietei, cu noua si vechea primarie, atragatoare prin turnurile lor, in turnul principal al primariei noi fiind adapostit mecanismul cu statuete si clopotei (Rathaus-Glockenspiel), un ceas ornat care misca figurine care reprezinta scene medievale si este actionat la anumite ore.

Peterskirche (biserica Sf. Petru) este cea mai veche biserica din centru. Totusi catedrala Frauenkirche este cea mai faimoasa biserica din centrul orasului, prin spectaculoasa sa arhitectura medievala (sec. XV). Inaltimea turnurilor gemene este de 99 metri, limiteaza, incepand din 2004, inaltimea noilor cladiri ale orasului. O alta biserica impozanta este Theatinerkirche, situata in Odeonsplatz.

Capitala Bavariei are mai multe muzee de arta, printre care si Alte Pinakothek, Neue Pinakothek si Pinakothek der Moderne cuprinse in cartierul muzeal Kunstareal.

Alte atractii turistice faimoase sunt Gradina Englezeasca, un parc de mare dimensiuni din centrul orasului (conceput la inceputul sec. XIX), devenit de cateva decenii faimos si pentru practicarea nudismului liber in partea cea mai centrala si ciruculata a parcului; Deutsche Museum (un celebru muzeu al tehnicii).


Probabil cea mai faimoasa atractie a orasului este Oktoberfest, o sarbatoare a berii lunga de doua saptamani, de la sfarsitul lui septembrie si inceputul lui octombrie in fiecare an.
Alta cladire celebra din München este Olympiaturm (Turnul Olimpic, un turn impozant, ceva mai scund decat cel din Berlin, cu restaurant si cu antene de transmisiuni radio si TV) de langa stadionul si satul olimpic.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu