vineri, 9 septembrie 2011

Mareele din Golful Fundy - Minune naturala

Mareele din Golful Fundy sunt considerate o minune naturala alaturi de Marele Canion, Muntele Everest si Cascada Niagara. Situat pe coasta de est a Americii de Nord intre provinciile New Brunswick, Nova Scotia si statul american Maine, Golful Fundy se afla la Oceanul Atlantic si are 280 de km lungime.

Se estimeaza ca aproape 100 de miliarde de tone de apa se retrag din golf catre ocean de doua ori pe zi, cand se creeaza cele mai mari maree cunoscute pana azi in lume. La capatul golfului, in bazinul Minas, apa se retrage 16 metri. Imaginati-va ca va plimbati cu caiacul pe apa adanca de inaltimea unei cladiri cu 5 etaje si, in acelasi loc, peste 6 ore va puteti plimba pe nisipul oceanului.


Volumul de apa care se misca in golful Fundy este aproximativ egal cu volumul de apa pe care toate raurile lumii il varsa pe zi in ocean.

De ce este considerat Golful Fundy o minune a naturii? Nu numai dimensiunea impresionanta a mareelor dar si alte fenomene naturale cauzate de maree il face sa fie faimos. De-a lungul coastei golfului, apa a sapat spectaculoase sculpturi in piatra rosie in varful carora creste vegetatie si unde isi fac casa variate specii de pasari marine. Le puteti admira din barca in timpul fluxului sau de pe nisip la reflux. La St. Martin’s, mareele au sapat grote in stanca unde si-au gasit refugiul mii de animale marine.


Cel mai spectaculos fenomen este Reversing Falls in Saint John. Acolo se afla cascade pe raul Saint John inainte de a se revarsa in golf. De doua ori pe zi, cand vine fluxul, apa golfului este impinsa pe rau cu atata forta ca apele raului isi schimba directia si curg in directie opusa peste rocile cascadelor. Un alt fenomen interesant se petrece in bazinul Minas si golful Chignecto, la capatul golfului Fundy. Cand fluxul vine cu putere, apa este impinsa inapoi pe albiile raurilor care se varsa in golf, raurile Petitcodiac si Salmon. Pentru ca albiile raurilor sunt foarte inguste si inalte, se formeaza valuri de peste 1 metru inaltime iar zgomotul produs de inaintarea apei este inspaimantator.

In afara de maree, Golful Fundy este cunoscut si ca un loc unde diferite specii de balene (finback, humpback, minke and blue whales) si delfini gasesc o multime de peste pentru hrana. Unele familii de balene locuiesc in golf iar altele vin in fiecare an sa se hraneasca si sa se inmulteasca aici.
Sursa:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu