vineri, 16 septembrie 2011

Capitale din Europa in armonie cu natura

The Economic Intelligence Unit (EIU) a realizat recent o cercetare a celor mai „verzi” orase din Europa. Fiecare oras de pe batranul continent a fost evaluat in functie de 30 de indicatori, printre care emisiile de dioxid de carbon, energia, cladirile, transportul, apa, aerul, folosirea eficienta a terenurilor, precum si guvernarea mediului, transmite Business Insider.
Copenhaga a reusit sa obtina cel mai mare punctaj, devenind astfel cea mai "eco-friendly" capitala europeana. Din top fac parte si nume precum Oslo, Zurich, Berlin, Paris sau Roma.

Iata, asadar, topul celor mai „verzi” orase din Europa, in functie de evaluarea celor de la EIU.

1. Copenhaga, Danemarca

Cu o populatie de 499.000 de locuitori, capitala daneza a gazduit summit-ul de mediu din 2009. Oficialii de la Conpenhaga planuiesc ca, pana in 2025, mijloacele de transport din orasul lor sa nu mai emita dioxid de carbon.

2. Stockholm, Suedia

Stockholm are o populatie de 744.000 de locuitori. Aproape 70% dintre acestia folosesc bicicleta ca mijloc de transport (in special in cursul saptamanii, pentru a ajunge la serviciu).

3. Oslo, Norvegia

Peste 500.000 de persoane locuiesc in Oslo, considerat al treilea cel mai „eco-friendly” oras european. Autoritatile norvegiene au demarat recent o campanie de promovare a bicicletei in randul rezidentilor si vizitatorilor. Acestia pot inchiria biciclete din cele 11 de statii special amenajate, raspandite in Oslo.

4. Viena, Austria

Aproximativ 68% din populatia vieneza (peste 1,5 milioane de locuitori) merg pe jos, cu bicicleta sau cu transportul in comun in fiecare zi, in detrimentul celor care aleg sa se deplaseze cu autoturismul personal.

5. Amsterdam, Olanda

Amsterdam are o populatie de 729.000 de persoane. Amsterdam a inaugurat in noiembrie anul trecut 19 statii de inchiriere a masinilor electrice. Statiile sunt dotate cu sisteme de reincarcare, scutere, dar si motociclete alimentate pe baterii. Mai mult, locuitorii olandezi pot inchiria oricare din mijloacele de transport mentionate, in mod gratuit.

6. Zurich, Elvetia

Initiativa elvetiana de mediu privind educarea copiilor prin intermediul desenelor animate, despre schimbarile climatice care au loc la nivel global, a inregistrat un real succes in Zurich. Cu 372.000 de locuitori, micul orasel din Elvetia se bucura de a sasea pozitie in cadrul topului celor mai „verzi” orase europene.

7. Helsinki, Finlanda

In Helsinki traiesc 549.000 de persoane, dar conform unui raport anual realizat de Centrul de Mediu din capitala finlandeza, emisiile de gaze cu efect de sera sunt in scadere, incepand cu anul 2006.

8. Berlin, Germania

Capitala germana gazduieste aproape 4 milioane de locuitori, suficient cat sa determine un aglomerat trafic rutier si numeroase gaze nocive. Cu toate astea, in cadrul competitiei Michelin Challenge Bibendum din acest an, masinile electrice au concurat pentru a demonstra ca si asemenea autoturisme pot face fata rigorilor si cerintelor soferilor din secolul XXI. Mai mult, au demonstrat chiar ca pot inlocui cu succes automobilele alimentate pe benzina ori motorina.

9. Bruxelles, Belgia

Bruxelles reprezinta gazda Institutului de Politici Europene de Mediu. Peste 1 milion de persoane locuiesc in capitala Belgiei, clasata pe locul noua in topul celor mai "verzi" orase din Europa.

10. Paris, Franta

Parisul a obtinut locul 10 in top. Cu o populatie de peste doua milioane de locuitori, autoritatile franceze si-au propus sa protejeze clima pariziana in vederea cresterii gradului de utilizare a resurselor durabile, pana in 2020.

Pe urmatoarele pozitii s-au clasat Londra (Marea Britanie), Madrid (Spania), Vilnius (Lituania), Roma (Italia), Riga (Letonia), Varsovia (Polonia), Budapesta (Ungaria), Lisabona (Portugalia), Ljubljana (Slovenia) si Bratislava (Slovacia).

Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu