joi, 11 august 2011

Vila Sutu, Constanta

Chiar daca arata ca o ruina, vila Sutu din Constanta ramane un punct de atractie turistica, fiind unul dintre simbolurile orasului. Situata langa portul Tomis, cladirea incanta prin designul sau unic. Vila a fost ridicata in anul 1889, dupa planurile arhitectului Grigore Cerchez.

Cel care a comandat-o a fost Mihail C. Sutu (1841 - 1933), unul dintre cei mai importanti numismati si metrologi ai epocii. Sutu era descendentul unei familii stralucite: strabunicul sau, Mihail Sutu, a fost domn al Tarii Romanesti si al Moldovei, iar tatal sau, Constantin Sutu, a fost ministru de finante, in timpul domniei lui Alexandru D. Ghica.
In stilul palatelor arabesti
Constructia s-a ridicat pe o suprafata totala de 421,50 mp, cu inaltimea de 12 metri si era amplasata pe strada Marii, o straduta care si la acest moment nu are mai mult de zece case. Vila este inconjurata de un gard din piatra inalt, iar arhitectul a cladit-o si decorat-o in stilul palatelor arabesti.

Constructia are o terasa exterioara, colonade pe care se sprijina acoperisul, plafoanele zugravite policrome, iar interiorul este „captusit“ cu lemn.
Vila a fost rechizitionata dupa primul Razboi Mondial. De-a lugul timpului aici a functionat consulatului Ceh si Curtea de Apel din Constanta. In acest moment vila este incuiata, insa merita vizitata de turisti.

Vila a intrat pe lista de revendicari facute in 2006 de Alexandra Sutu (90 de ani), din Milano, singura descendenta a familiei Sutu. Sursa: http://www.adevarul.ro/locale/constanta/Castelanii_de_la_malul_Marii_Negre_0_523748041.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu