sâmbătă, 6 august 2011

Tara Zarandului – Traditii in Apuseni

Intinsa pe versantul vestic al Muntilor Apuseni, de o parte si de alta a Crisului Alb, Tara Zarandului este una din cele mai bogate rezervatii de traditii arhaice din Romania. Se intinde pe teritoriul judetelor Arad, Hunedoara si Alba. O „tara” aproape la fel de mare cat intreg Maramuresul, insa despre care nu se stie aproape nimic. Capitala este satul Tebea, parte a comunei Baia de Cris; totusi exista orase mult mai mari. Centrul economic este municipiul Brad.

Municipiul Brad - important centru minier, dar si de interes turistic, deoarece adaposteste - Muzeul Aurului - (una dintre putinele institutii de acest fel din lume, prezinta exponate din aur nativ, cristalizat, minerale, echipamente si unelte folosite in trecut, obiecte arheologice privind exploatarile romane din Muntii Apuseni), o colectie etnografica, precum si statuile lui Crisan si Avram Iancu.


Tebea, comuna Baia de Cris, detine complexul memorial Avram Iancu. Panteonul de la Tebea, situat la 7 km nord-vest de Brad, unde se gaseste Gorunul lui Horea, locul unde in 1784, Horea a vorbit iobagilor rasculati si mormantul lui Avram Iancu, eroul revolutiei romane din Transilvania anilor 1848-1849.

Crisan - comuna Ribita, cu casa memoriala reconstruita si bustul lui Crisan, precum si manastirea ortodoxa Crisan -sec. al XIV-lea. Casa memoriala este formata din doua corpuri de cladiri executate din lemn de stejar.

Criscior - cu cel mai vechi monument de arhitectura din Zarand-biserica ortodoxa (1404) - ctitorie a cneazului Vlad Balea, precum si un muzeu etnografic si de istorie a mineritului. Biserica este de tip traditional, formata din naos, pronaos si altar absidat, initial hexagonal, iar din sec. XIX semicirular. Pictura din pronaos este datata pe la 1395-1404. Tot aici este prezentata "Cina cea de taina" in compozitie circulara.


Ribita - cu biserica ctitorie a cnezilor Vladislav si Miclaus, cu o fresca valoroasa (1417). Pictura din naos este in stil bizantin si ii reprezinta pe ctitorii bisericii.

Vata de Jos - statiune balneoclimaterica de interes local, cu izvoare minerale, ape termale si ape sulfuroase.

Zona turistica Brad este o zona etno-spirituala distincta, Tara Motilor, recunoscuta prin costumul motilor criseni si prin folclorul muzical bogat, precum si prin alte manifestari folclorice, precum Targul de fete de pe Muntele Gaina.

Potentialul turistic al acestei zone include si obiective naturale de importanta nationala: Cheile si pesterile de la Bulzesti si Grohot, rezervatia geologica din partea de N-E-varful Vulcan.
Sursa: http://www.cjhunedoara.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu