sâmbătă, 23 iulie 2011

Moscheea din Constanta

Marea Moschee din Constanta, cunoscuta si sub denumirea de Moscheea Carol, este un lacas de cult musulman , monument de arhitectura, construit intre anii 1910 si 1912.

Constructia sa a inceput in anul 1910, la initiativa regelui Carol I, in semn de omagiu pentru comunitatea musulmana din orasul Constanta. Initial s-a numit Moscheea Carol I, ulterior a fost redenumita Moscheea Mahmud al II-lea.


Moscheea se ridica pe locul fostei Geamii Mahmudia din 1822. Minaretul, construit in stil maur, are inaltimea de 47 metri, iar scara interioara numara 140 de trepte pana la locasul muezinului, de unde se anunta ora de rugaciune in trecut. Moscheea are ca model moscheea turceasca Konya (din Anatolia) si este realizata in stil egipteano-bizantin, cu unele modele romanesti.


In interior se gaseste un covor oriental care are o vechime de peste 200 de ani. Covorul a apartinut sultanului Abdul Hamid si a fost primit ca donatie din partea Turciei. Tesut manual, cu o greutate ce depaseste 490 kg si o suprafata de peste 140 mp, covorul reprezinta o expresie vie a a artei si maretiei imperiului turcesc.


Articol si fotografii: Anne (fascinata de cea mai frumoasa imagine a portului turistic Constanta, dupa efortul urcarii celor 140 de trepte in spirala ale minaretului)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu