duminică, 24 iulie 2011

Gradinile Exbury – Poarta spre Paradis

Un caleidoscop superb primavara, o oaza de liniste si relaxare pe timpul verii si un spectacol al schimbarii frunzelor toamna, gradinile Exbury sunt printre cele mai vizitate gradini din lume. Datorita frumusetilor pe care le gazduiesc, aceste gradini au fost denumite – “Raiul cu portile deschise”.


Exbury Gardens este o spectaculoasa zona in care se contopesc gradini si palcuri de padure; domeniul este faimos pentru colectia de rhododendroni, azalee si camelii, care infloresc primavara intr-o explozie de culori. La fel de impresionante sunt si campul de narcise, gradina de pietre, gradina exotica cu ceas solar, gardurile de flori dar si o cale ferata speciala pentru un tren in miniatura care strabate intreg domeniul.

Atractiile gradinii

1. Belvedere - Intr-o zi senina, insula Wight se poate vedea peste luncile care flancheaza raul Beaulieu. Tot de aici se poate vedea aleea care merge de-a lungul raului.
2. Aleea cu camelii - aceasta este prima atractie florala a anului, avand mai mult de 250 de varietati de camelii; cand infloresc, pomi sunt acoperiti de sus pana jos cu flori. Exbury Garden are o varietate originala numita Camelia Walk, plantata in 1930, din care au fost realizati mai multi hibrizi.
3. Gradina de iarna - este numita asa deoarece aici infloresc tufele timpurii, printre ele numarandu-se si soiul cu frunze late, Rhododendron Fortune; alte varietati sunt R. Macabeanum (flori cu petale galbene si stamine rosii) si R. 'Robin Hood' (flori roz inconjurate de frunze lungi si subtiri).

4. Lacul - este cel de-al treilea dintr-o serie de trei lacuri artificiale, ornamentale, create de Lionel de Rothschild si legate intre ele prin cascade. In jurul lui sunt plantate azalee, care ofera privirilor in caleidoscop de culori, in special in luna mai.

5. Zona azaleelor - a fost creata in jurul celui de-al doilea lac, de catre primul gradinar sef venit dupa razboi. Tufele de azalee perene aduse din Japonia infloresc in culori violente - rosu aprins, roz socant, tonuri de violet si alb.

6. Lacul - acesta este ultimul si cel mai mare lac, din cele trei realizate de Lionel de Rothschild. Lacul este inconjurat de o serie de azalee in culori aprinse; marginea lacului este ocupata de primule si irisi, iar in apa inoata lenes pesti aurii.
7. Podul japonez - este asezat deasupra punctului in care izvorul St. Mary se revarsa in lacul cel mare.

8. Copacul leganat - este de fapt un platan care uimeste prin trunchiul imens, inconjurat de alt patru mai mici, care par ca sunt asezate in straturi.
9. Campul cu narcise - ofera o priveliste extraordinara spre raul Beaulieu, si este acoperit de mai multe varietati de narcise, care infloresc in perioade diferite. Anual, sunt plantati sute de bulbi pentru a mentine spectacolul de culoare.

11. Poiana - se intinde de la casa in stil neo-palladian construita de Lionel in jurul unei case in stilul secolului al 18-lea. Este flancata de cedri uriasi, plantati in secolul al 18-lea de catre William Mitford, si de cativa hibrizi de rhododendon (unul din acestia a fost obtinut chiar de Edmund de Rothschild si dedicat Reginei-Mama la aniversarea a 80 de ani).
12. Clopotul birmanez - atarna de un stejar, intr-o parte a poienii; este un clopot antic din Birmania, iar unul din zvonurile legate de el este ca ar fi fost obtinut de pe corabia unor pirati, unde era folosit pentru a anunta masa. In apropierea clopotului sunt plantati multi rhodoendroni, printre care si speciile care fac flori roz.

13. Casa Exbury - este impunatoare, construita in stil neo-palladian in anii 1920. A fost ridicata in jurul unei structuri deja existente siplacata cu piatra de Portland. In 1942 a fost rechizitionata de marina britanica. Astazi, casa este locuita de membri familiei de Rothschild si nu este deschisa publicului pentru vizite.
14. Gradina de trandafiri - este realizata in stil formal, o adevarata bijuterie pentru gradinari; are in centru doua ferigi tasmaniene, inconjurate de specii vechi de trandafiri englezesti, crini, flox, lavanda si menta. Chioscul este acoperit de wisteria si devine o adevarata bijuterie la sfarsitul luni mai.

15. Zona de servit ceai - este situata in mijlocul gradinilor si este deschisa tot sezonul.
16. Aleea indragostitilor - este indreptata spre raul Beaulieu si este flancata pe ambele parti de tufe de azalee. Florile sunt deosebit de parfumate si foarte mari. Culorile variaza de la alb pur, culoarea untului, pana la portocaliu inchis sau rosu intens.

17. Gradina de ierburi - a fost amenajata conform unui design realizat de Nicholas de Rothschild; gradina seamana cu o cutie de bijuterii in care ierburile si plantele erbacee sunt plantate in asa fel incat sa incante ochii vizitatorilor cat mai mult posibil.

18. Cele cinci sageti - este o galerie care gazduieste expozitii si demonstratii.
20. Aleea hortensiilor - contine numai plante Teller, o gama germana cunoscuta pentru culorile intense si numite asa dupa cateva specii de pasari.

21. Statia de tren Exbury Central - este statia principala a liniei care inconjoara Exbury Gardens si toate trenurile pleaca din acest loc. Gara a fost construita in stil traditional si este o copie a garii din Aviemore, Scotia.
22. Gradina cu iaz - a fost constuita dupa ideea lui Anne, sotia lui Lionel de Rothschild si pune la dispozitia privitorilor o multime de zone de interes pentru primavara, vara si toamna. Aici sunt plantate tradscantia albastra si aurie, gunnera manicata, hosta, primule si irisi.

23. Drumul cu azalee - este pietruit si inconjurat de tufe impresionante de azalee, plantate intercalat cu pini si brazi, creand un spectacol nemeipomenit atat primavara cat si toamna.
24. Gradina de piatra - acopera doi acrii si este una din cele mai mari gradini de acest gen din Europa. Pietrele uriase, transportate special din regiunea Wales, creaza un cadru alpin in care au fost plantate specii de rhododendroni care cresc la altitudini mari, in Himalaya.

25. Gradina de vara - a fost creata special pentru linia de tren si contine specii de ierburi si plante asezate de-a lungul copacilor. Plantele de aici infloresc anual si pot fi admirate numai din tren.
26. Gradina americana - a fost numita asa din cauza hibrizilor de rhododendron cultivati intr-o sera din Oregon, SUA.
Sursa: http://www.gradinamea.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu