duminică, 24 iulie 2011

Gradinile de la Hampton Court Palace, Anglia

Resedinta a mai multor monarhi britanici de la 1530 incoace, Palatul Hampton Court aflat in apropiere de Londra are o gradina binecunoscuta si de dimensiuni apreciabile. Ingrijita de 38 de specialisti, in gradina se planteaza anual 200 de mii de bulbi, in sere sunt cultivate 140 de mii de plante, iar pe intregul domeniu sunt plantati aproximativ 8.000 de copaci. In spatiul generos oferit de gradina se desfasoara in fiecare an una dintre cele mai mari expozitii florale din lume: Hampton Court Flower Show.

Cel care a creat prima gradina la Hampton Court a fost cardinalul Wolsey, probabil pe partea cu actuala gradina a fantanii. Totusi, Henric al VIII-lea a fost cel care, incepand cu 1529, a inceput sa "contureze" structura gradinii care semana foarte mult cu ceea ce exista astazi. Designul original al gradinii a supravietuit, in ciuda schimbarilor intervenite in moda amenajarii gradinilor si in horticultura, pana in perioada domniei lui William al III-lea si al Mariei a II-a. Cei doi au dispus amenajarea gradinii si a intregii proprietati in stil baroc.

GRADINA DE SUD
Zona de sud a domeniului este ocupata de Gradina Privata, Colectia de plante exotice, marea vita-de-vie si de bazin. Gradina privata a trecut de-a lungul secolelor prin multe schimbari dictate de gusturile monarhilor si de ideile inovatoare ale gradinarilor angajati sa se ocupe de amenajari. De la gradina cu statui si simboluri heraldice, alei pentru bowling si galerii de apa din vremea lui Henric al VIII-lea pana la topiary, amenajari baroce, terase, gazon coup... si partere elaborate etc. Schimbari majore au avut loc si in 1995, cand palatul si gradina au fost restaurate dupa modelul de la 1702. Restaurarea a mers pana acolo incat s-au folosit exact aceleasi varietati de plante pentru gradina.


Colectia de plante exotice a fost infiintata de Regina Mary a II-a, care era pasionata de plantele deosebite. Ea a strans in timp peste 2.000 de plante din zona Marii Mediterane, a Insulelor Mauritius, Lumii Noi si a angajat un botanist care sa-i ingrijeasca colectia - cea mai mare la acea vreme in regim privat. In cea mai calda zona a gradinii, regina a cerut amenajarea unor sere pentru plante, un fel de strabunici ale serelor de azi, dar in care plantele s-au dezvoltat foarte bine. Dupa moartea reginei, serele au fost transformate in orangerie si mai apoi in galerie de arta. Dupa primul razboi mondial, ele au fost desfiintate. Conform planului de restaurare din 1995, se incearca acum refacerea colectiei reginei prin schimburi cu sere britanice si europene.

Orangeria - Initial, aceasta cladire a fost construita pentru a gazdui colectia de specii de plante a Mariei a II-a. Mai recent, ea a fost transformata intr-o galerie in care erau expuse picturi de Andrea Mantegna.

Marea vita-de-vie de la Hampton Court este o adevarata curiozitate. Aceasta este considerata a fi cea mai veche vie din lume. Se crede ca a fost plantata in 1768, are o lungime de 36,5 m si este din soiul Hamburg. Toti strugurii sai, negri si dulci, erau folositi ca struguri de masa. Vita a crescut protejata fiind mereu de o sera, care s-a extins pe masura ce ea crestea. Intr-un an bun, productia vitei ajunge si la 320 kg. Bazinul a fost initial construit ca sa gazduiasca pestii de apa dulce ce urmau sa ajunga in bucataria regelui. Mai tarziu, el a fost amenajat si a devenit spatiu de expunere a unor specii exotice de pesti.

GRADINILE DE EST
Pe timpul lui Henry al VII-lea, aceasta zona nu era amenajata intr-un mod deosebit (doar o peluza cu arbusti si tufe plantate ici colo). Ea a fost transformata mai tarziu de catre familia Stuart si William al III-lea, intr-o gradina semicirculara cu 12 fantani arteziene de marmura. Regina Anne a adaugat mai tarziu, in 1710, canalele semicirculare care o inconjoara.
Gradina fantanii mari - are un design mult mai simplificat decat la inceput si, desi multi din arbustii care o decoreaza dateaza din 1710, aspectul general predominant este de gradina victoriana.

Home Park - Intins pe 750 de acri, parcul a ramas neschimbat de la 1894 cand a fost deschis pentru public. Se afla dincolo de gradinile de est si in ele este amenajat marele canal, numit Long Water, sapat la comanda lui Charles al II-lea, in 1660. Aceasta zona a gradinilor de la Hampton Court House gazduieste o turma de 270 de caprioare, un teren de golf fondat in secolul al XIX-lea si un stejar care se afla in acelasi loc de la inceput si despre care se banuieste ca are peste 1000 de ani.
Terenul regal de tenis - se afla inspre nord si a fost construit in 1620. Este in functiune si astazi si gazduieste British Open Real Tennis Championships.

GRADINILE DE NORD
In perioada domniei Tudorilor, aceasta zona era ocupata de livezile lui Henric al VII-lea, insa totul s-a schimbat sub domnial lui William al III-lea: au fost plantati arbusti ornamentali in modele geometrice. Astazi, aceste gradini sunt cunoscute pentru covorul de plante care infloresc primavara.

Labirintul - Creat in 1702, labirintul este singura parte din gradina ramasa din gradina de nord de pe timpul lui William al III-lea. Aleile sale serpuitoare insumeaza in jur de 0,8 km si se intind pe o suprafata de aproximativ 1350 metri patrati.

Tiltyard
In apropierea labirintului de gradina se afla o zona amenajata initial de Henry al VIII-lea pentru turniruri, dar in timp (secolele 18-19) a fost impartit in zone in care au fost amenajate gradini mai mici. Acum aici se afla sase gradini, printre care si o gradina de trandafiri.
Surse: Gradinamea.ro, Jurnalul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu