miercuri, 1 iunie 2011

Sfintii Trei Ierarhi, Iasi - Biserica din aur


Unica in lume, sculptata in intregime in piatra si poleita cu aur la origine, in anul 1639, biserica „Sfintii Trei Ierarhi“ din Iasi ramane o mandrie a artei medievale romanesti. Ea a devenit celebra indeosebi prin extraordinara dantelarie in piatra care ii impodobeste fatadele, de la temelie pana in varful turlelor. Specialistii au numarat peste 30 de registre de motive decorative, care nu se repeta. Decorul exuberant face ca biserica sa semene cu un chivot - sau cu o caseta pentru moaste. De altfel, biserica a fost anume conceputa pentru a adaposti moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, aflate in prezent in impunatoarea catedrala a Mitropoliei Moldovei, situata foarte aproape de Biserica „Sfintii Trei Ierarhi“.

Ctitorul acestui monument singular este credinciosul domn al Moldovei Vasile Lupu, una din figurile cele mai importante ale istoriei romane, aparator recunoscut al Bisericii Ortodoxe.

In interiorul bisericii se afla mormantul domnitorului Dimitrie Cantemir, cel al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cel al ctitorului Vasile Lupu si al sotiei sale Tudosca, precum si al celor trei fii ai sai.

Din 1990, „Trei Ierarhii“ Iasilor au redevenit manastire. Toti monahii sunt dublu licentiati, doctoranzi sau sefi de promotie la Teologie, reprezentand un lot de elita al monahismului din Moldova. O obste care face cinste celor „Trei ierarhi“, toti trei mari invatati ai crestinatatii. De altfel, biserica este strans legata de cultura si invatamant. In timpul cat s-a aflat sub administrarea calugarilor greci, aici au predat renumiti profesori veniti de la Constantinopol sau din Orientul grecesc. In 1821, din curtea „Trei Ierarhilor“ s-a dat semnalul de eliberare a Greciei, eveniment consemnat si printr-o placa de marmura aplicata pe zidul Salii Gotice.

Reinfiintarea manastirii a facut ca in centrul Iasului sa se nasca o adevarata emulatie religioasa printre intelectualii ieseni. La „ascultarile“ obisnuite ale obstei raspund poeti, asistenti universitari, in curtea manastirii fiind des vazuti intelectuali de rasa. Ca un simbol, in anul 1997 a fost asezata in incinta manastirii statuia celui mai mare poet roman, Mihai Eminescu, care a locuit o perioada in casa din incinta.

Sursa: crestinortodox.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu