luni, 2 mai 2011

Statuia Libertatii din New York

Statuia Libertatii din New York este un monument situat pe mica insula Liberty Island, la sud-est de Manhattan, New York. A fost asezata in anul 1886 la intrarea portului de pe insula cu scopul de a transmite calatorilor sositi salutul de bun venit pe pamant american. Este primul simbol american pentru emigrantii care sosesc cu vaporul si trec mai intai prin Ellis Island. A devenit in timp unul dintre simbolurile cele mai cunoscute ale libertatii si democratiei.

Statuia este un cadou al Frantei facut Statelor Unite ale Americii cu ocazia aniversarii a 100 de ani de la declararea independentei SUA.

Statuia Libertatii, al carei nume complet este "Libertatea Luminand Lumea", a fost opera sculptorului Frédéric Auguste Bartholdi iar scheletul metalic a inginerului Gustave Eiffel, faimosul arhitect si constructor al Turnului Eiffel.

Primul model, la scara mica, turnat in bronz, a fost realizat in 1870 cu ocazia expozitiei universale de la Paris din 1900. Din anul 1906, acest model se gaseste in Jardin du Luxembourg, din Paris. Proiectul initial era destinat unui far monumental, planuit a fi amplasat la intrarea in Canalul Suez, avand ca motiv de inspiratie Colosul din Rodos.

Statuia are o inaltime fara soclu de 46,5 m, iar cu soclu 93 m. Are un invelis de cupru care acopera un schelet de fier. Monumentul are o greutate de 225 tone, culoarea statuii prin oxidarea cuprului a devenit verde. Soclul are o forma de stea fiind construit din piatra. In interiorul sau se afla un muzeu. Statuia reprezinta zeita libertatii care sta cu un picior pe lantul rupt al sclaviei. Zeita tine in mana stanga o tabla cu inscriptia "JULY IV MDCCLXXVI" (adica, 4 iulie 1776) data declararii independentei Statelor Unite. In mana dreapta zeita are o faclie cu flacara aurita. Pe capul zeitei se afla o coroana impodobita cu sapte fascicole de lumina care simbolizeaza cele 7 continente (Africa, America de Nord, America de Sud, Asia, Europa, Oceania si Antarctica), iar cele 25 de ferestre simbolizeaza cele 25 de nestemate ale lumii.
Sursa: wikipedia.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu