luni, 2 mai 2011

Gradinile Luxembourg, Paris

Gradinile Luxembourg reprezinta un imens si superb parc, al doilea ca marime din Paris. Se afla in arondismentul al 6-lea, in apropiere de Universitatea Sorbona. Parcul de 22 de hectare, a fost proiectat in anul 1612 intr-un stil pur frantuzesc iar in secolul al 19-lea a fost deschis publicului, pana atunci fiind privat.

Gradinile Luxembourg sunt o minunata oaza verde care se intinde pe o suprafata de 25 ha. Presarata cu statui, fantani, sculpturi si flori, gradina are foarte multe atractii pentru copii, dar si pentru tineri: carusele, ponei, teatru de papusi. Indragostitii, stundentii sau cei interesati de anumite jocuri, ca tenisul sau sahul, anima gradinile in mod constant.

In centrul parcului se gaseste un iaz octogonal, cunoscut sub numele de Grand Bassin. In jurul bazinului se afla alei si pajisti, in diverse forme geometrice. 200 de statui decoreaza parcul, printre care si statuia lui Saint-Geneviève, sfanta ce patroneaza Parisul si modelul ce a stat la baza Statuii Libertatii din New York.

Langa monumentul Delacroix se gaseste orangeria, o eleganta sera care initial a fost folosita de catre Muzeul Luxembourg ca loc de expozitie.

Fantanile din Jardin du Luxembourg racoresc aerul zilelor toride de vara. Cea mai cunoscuta este Fontaine de Medicis, o fantana in stil baroc construita in anul 1624. Se gaseste la capatul unui mic lac in partea de nord-est a parcului. In partea sudica, intr-o extensie a parcului numita Jardins de l'Observatoire, se gaseste o alta fantana numita Fontaine de l'Observatoire construita in 1873. Fantana include statuia unui glob pamantesc sustinut de patru femei, fiecare reprezentand un continent.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu