marți, 5 aprilie 2011

Serbia – contraste surprinzatoare

“Serbia este tara contrastelor surprinzatoare si, contrar perceptiei generale, ofera turistilor un mix de atractii fierbinti si o ospitalitate de neegalat. Avand in vedere istorie agitata si succesiunea evenimentelor recente, Serbia se afla in prezent pe o panta ascendenta, devenind o destinatie de vacanta de exceptie. Sfatul meu este – vizitati Serbia inainte de a se schimba! ” – Russel Stenhouse, „Suffolk Magazine”

Serbia se transforma! Imaginea sa dura devine cea a uneia dintre cele mai interesante tari din fosta Iugoslavie. In fiecare an, din ce in ce mai multi turisti straini sunt atrasi de doua dintre cele mai mari festivaluri de muzica din Serbia: Exit, care se desfasoara in Cetatea Petrovaradin din Novi Sad si Festivalul de Trompeta Dragacevo, care are loc la Guca, in Serbia Centrala.

City break Belgrad:
Nu mai este un secret faptul ca Belgradul este capitala cu cea mai vibranta viata de noapte din sud-estul Europei. In acest oras weekend-urile pot dura pana la sase zile, iar strazile sunt aglomerate pana la primele ore ale diminetii. In ceea ce priveste viata de noapte si restaurantele, iti recomand sa incerci cluburile plutitoare de pe malurile fluviilor Dunarea si Sava. In timpul zilei, poti vizita muzee si galerii deosebit de atragatoare – Muzeul de Arta Contemporana, Muzeul Bisericii Ortodoxe Sarbe, Muzeul Etnografic, Muzeul de Fresce, Muzeul Nikola Tesla si Muzeul National.

In afara capitalei:
Exista cateva rute ale vinului ce pot fi explorate in estul Serbiei si pe dealurile Fruska Gora, la nord de Belgrad. Tara este ideala pentru drumetii si schi, in muntii din sudul tarii. Multe dintre vaile Serbiei ascund manastiri ortodoxe, pictate in fresca.

Desi mult mai mic decat capitala, al doilea oras al tarii, Novi Sad, este destul de aglomerat si are numeroase cafenele in aer liber, ce strajuiesc elegantele zone pietonale. Se spune despre acest oras ca ar fi Atena sarbeasca. Acest oras atragator aflat pe Dunare este si un centru cultural, cu numeroase muzee, biblioteci, teatre si biserici.

Alte atractii turistice:
Parcul National Djerdap – se intinde pe o suprafata de 64.000 hectare. Principala atractie este defileul Djerdap, o vale alcatuita din patru defilee. Alte parcuri nationale: Sara, Fruska Gora, Kopaonik si Tara.

In apropiere de Kraljevo se afla manastirea Zica. Aici erau incoronati regii Serbiei. In aceeasi parte a Serbiei centrale, se afla manastirile Kalenic si Ljubostina, exemplare deosebite ale stilului arhitectural sarb, Morava.
Vinča – asezare de langa Smederevo, epicentru al civilizatiei ce dateaza din era neolitica.

Siturile otomane de la Nis, al treilea oras ca marime al Serbiei, aflat in sud-estul tarii. Alte atractii turistice din aceasta zona sunt: Fortareata, Turnul cu Cranii si ramasitele orasului roman Mediana.
Mladenovac – La aproximativ 13 km de autostrada Belgrad-Nis, Mladenovac este sediul Spa-ului Selters. Aceasta oaza moderna de pace si liniste ofera un program de week-end anti-stres, destul de popular printre localnici.
Zona protejata din jurul muntelui Kosmaj, cu vedere la Mladenovac cuprinde izvoare, paduri dese, pajisti si manastiri medievale splendide, printre care se afla si lacasele de cult: Pavlovac, Tresije si Kastaljan.
Lacul Mladenovac are un centru sportiv si o baza de agrement, ce se intind pe mai mult de 20 de hectare de teren.
Muntele Avala este primul parc public al Serbiei. In prima jumatate a secolului al XIX-lea, Printul Milos (Knez Miloš) a decis sa planteze aici toate tipurile de copaci sarbesti. Tot aici se afla si emblema Belgradului, Turnul Avala.

Bine de stiut:
Strahinjica Bana, cunoscuta si sub numele de “Silicon Valley”, este celebra strada de cafenele pe care tinerii bogati ai capitalei sarbe adora sa se afiseze, in timp ce persoanele mai in varsta isi dau intalnire in restaurante traditionale din Skadarlija – cartierul boem al Belgradului. Parcul Kalemegdan, cu vedere la confluenta fluviilor Dunarea si Sava, este, fara indoiala, cel mai romantic loc din oras, unde oricine are parte de o priveliste minunata.
Me 4 TravelSplendid

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu