miercuri, 2 martie 2011

Riga, Letonia – arhitectura de varf Art Nouveau

Centrul istoric din Riga, pastrand autenticitatea structurilor sale medievale, este de o valoare universala exceptionala, datorita calitatii si numarului mare de cladiri in stil Art Nouveau / arhitectura Jugendstil, de neegalat oriunde in lume dar si prin arhitectura in lemn a secolului al 19-lea. Riga a exercitat o influenta considerabila in cadrul spatiului cultural Baltic in ceea ce priveste evolutia ulterioara a arhitecturii.

Riga este capitala Letoniei, situata pe malul Marii Baltice, la gura de varsare a raului Daugava. Riga este cel mai mare oras din Tarile Baltice, fiind un important centru cultural, educațional, politic si financiar din zona.

Centrul istoric al orasului Riga a fost inclus in anul 1997 de catre UNESCO pe lista locurilor din patrimoniul cultural mondial, in mod special datorita arhitecturii in stil Art Nouveau (Jugendstil), putandu-se compara din acest punct de vedere numai cu Viena, Praga sau Barcelona.

Riga a fost un important centru al Ligii Hanseatice, extrem de prosper in secolele 13-15 de pe urma comertului cu Europa Centrala si de Est. Centrul medieval al orasului reflecta aceasta prosperitate desi, cele mai multe dintre cele mai vechi cladiri au fost distruse de incendii sau de razboaie.
Riga este impunatoare prin cladirile din lemn, in stil neoclasic si cele Art Nouveau. Este general recunoscut ca Riga are cele mai frumoase cladiri in stil Art Nouveau din Europa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu