joi, 24 martie 2011

Palatul Regal din Madrid

Palatul Regal - Palacio Real sau Palacio de Oriente - este cel mai mare si cu siguranta unul dintre cele mai impresionante palate din Europa. Are 3418 (!)camere decorate in modul cel mai luxos cu putinta, dintre care 50 pot fi vizitate. Este situat in estul centrului istoric al orasului Madrid si destul de aproape de Plaza de Espana.

Palatul Regal, proiectat de doi arhitecti italieni, este un amestec de baroc italian si francez in care apar insa si elemente de arhitectura spaniola. Constructia are forma unui patrulater realizat din granit de Guadarrama si marmura. Peretii de piatra alba si marmura rosiatica sunt impodobiti cu coloane corintiene alternand cu pilastri simpli, in stil doric si palatul este incununat cu o balustrada.

Sachetti a realizat planurile palatului bazandu-se pe schemele lui Juvarra, dar a redus numarul curtilor interioare la una si a incorporat atat elemente ale planului lui Bernini pentru Luvru cat si propriile sale idei. Rezultatul a fost un impunator edificiu urban de dimensiuni impresionante, nu foarte inalt, dominand pe toata lungimea sa estica marea Plaza de Oriente.

Sachetti intentionase sa plaseze deasupra statuile regilor Spaniei, statui de dimensiuni impresionante, si constructia ar fi parut mai supla. In timpul lui Carol al III-lea, toate aceste statui au fost insa plasate in Plaza de Oriente si Gradinile Retiro, ramanand deasupra palatului cateva reprezentari pur simbolice. Intrarea principala se afla pe latura de sud, deschizandu-se spre Plaza de la America si conducand spre o larga curte interioara.

Salile palatului sunt decorate cu o deosebita opulenta. Remarcabile sunt apartamentele oficiale dar si cele private ale regilor, inclusiv cel in care a locuit Alfonso al XIII-lea si sotia sa Victoria Eugenia care au plecat in exil in 1931. Exista de asemenea in palat o biblioteca, o farmacie regala, un muzeu de arta, colectii numismatice si sali de muzica, toate deschise marelui public.



Grandoarea se rasfrange de la constructia propriu-zisa la gradinile din jur, facand din Palatul regal un simbol al barocului si al Spaniei insesi.
Vizitatorii intra in Palatul Regal prin Plaza de la Armeria. Printre camerele somptuoase accesibile vizitatorilor se numara o sufragerie de 400 de metri patrati, Sala de Porcelana (Camera Chinezeasca) si Salon del Trono (Camera Tronului) cu pereti din matase rosie.
Palatul include si Armeria Real, Muzeul Armatei Regale. Acesta din urma contine o colectie superba de armuri, inclusiv armura Regelui Carol al V-lea.

Palatul este invecinat la est cu Campo del Moro, un parc foarte mare care se intinde de la Rio Manzanares pana la Palatul Regal. De pe gazonul verde de la intrarea in parc, turistii se pot bucura de o priveliste superba.
In fata Palatului Regal se afla Plaza Oriente, o piata impunatoare, dominata de statuia ecvestra a lui Filip al IV-lea. Palatul Regal avea initial acelasi nume cu piata, Palacio Oriente, sau Palatul de Est.

Pe vremuri, palatul comunica printr-un pasaj si cu Real Monasterio de la Encarnation. Este o manastire de maici, ce era se pare un refugiu pentru femeile din familia regala. Acum, adaposteste portrete regale din cele mai faimoase. Turistii sunt atrasi si de arhitectura manastirii, specifica secolului al XVIII-lea.

Resedinta oficiala a Regelui Spaniei si a familiei regale, Palatul nu este folosit in acest scop, preferat fiind Palatul Zarzuela, un palat mult mai mic (fosta resedinta de vanatoare din afara orasului Madrid). Ramane insa un simbol si este sediul ceremoniilor oficiale si al receptiilor, momente in care este inchis pentru public.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu