duminică, 13 martie 2011

Medias – cetatea medievala a turnurilor si a vinului

Orasul Medias este asezat in bazinul mijlociu al raului Tarnava Mare, la o distanta de 39 km de Sighisoara si 41 km de Blaj.
La 18 km de Medias se gaseste statiunea balneoclimaterica Bazna, atestata documentar din anul 1302.

Prima atestare documentara a Mediasului, se pare, este din anul 1267. In anul 1318, sasii din Medias si cei din Seica Mare au fost scutiti de obligatia de a participa la oastea regala, obtinand totodata si unele privilegii fiscale. La 1402 regele Sigismund de Luxemburg a eliberat scaunele Medias si Seica de sub jurisdictia comitelui secuilor. In 1576 aici l-au ales polonezii pe Báthory István regele Poloniei, si tot aici a fost ales Bocskai István in 1605, principele Transilvaniei.
Prima biserica romaneasca din Medias a fost ridicata in anul 1826 prin eforturile episcopului greco-catolic Ioan Bob, cel care tot atunci a infiintat si prima scoala romaneasca din oras.

Un oras pitoresc in care se simte imbinarea dintre vechi si nou, cu o alternanta de stiluri arhitectonice, de la gotic la cel renascentist si neoclasic, la baroc si secession (Jugendstil).

"Civitas Mediensis" si-a conservat trecutul istoric in 17 turnuri si bastioane, ziduri multiseculare inalte de peste 7 metri, 3 porti principale si 4 secundare de acces in vechea cetate. Biserica fortificata Sfanta Margareta detine un ansamblu valoros de picturi murale gotice, iar turnul are un ceas care indica fazele lunii. Aceasta biserica este importanta si pentru ca aici a fost inchis domnitorul Tarii Romanesti, Vlad Tepes, in anul 1476, in urma unui conflict cu regele Ungariei, Matia Corvinul. Tot aici principele transilvanean Stefan Báthory a fost ales in functia de rege al Poloniei.

Centrul istoric al orasului Medias apare ca un muzeu in aer liber. Monumentele medievale din piata castelului sunt unice in Transilvania. Orasul are o vechime de peste 7 secole, fiind mentionat pentru prima data, intr-un document istoric in anul 1267, astfel fiind unul din cele mai vechi orase ale Romaniei.

Printre obiectivele turistice, putem mentiona Turnul Croitorilor, Turnul Trompetilor, Turnul Clopotelor, Casa Schuller (1588) Turnul Forkesch, Turnul Pietrarilor, Turnul Fierarilor. Complexul Arhitectural Franciscan include biserica si manastirea franciscana, care, in jurul anului 1444, au fost construite de ordinul franciscan. Complexul adaposteste exponate de mare valoare: tezaurul de la Seica Mica, tezaurul de la Panade, diverse piese de ceramica populara.

In paginile romanului "Dracula", scriitorul irlandez Bram Stoker mentioneaza ca, la nunta contelui valah, vinul a fost "cel auriu de Medias".

Mediasul si imprejurimile lui sunt si azi cunoscute, data fiind faima vinurilor vechi de Tarnave, simbol al stemei orasului, zona fiind supranumita in vechime "Tara Vinului" sau "Weinland", asa cum apare in harta umanistului Johannes Honterus (sec. XVI).
Sursa: wikipedia.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu