luni, 14 martie 2011

Coasta de Fildes - descopera Africa

Coasta de Fildes reprezinta modalitatea cea mai sincera de a te apropia nu doar de o tara, ci de Africa insasi.

In Coasta de Fildes sau Cote d’Ivoire este cald, este foarte cald, este ingrozitor de cald si umed. Coasta de Fildes este, fara indoiala, un paradis natural al Africii. Cum hotelul in care am stat era situat intr-o zona rezidentiala, seara orasul parea o feerie de lumina, cu sosele serpuind de-a lungul Golfului Guineei si pe peluza orchestra canta discret ,,Comandante Che Guevara” intr-o perfecta simetrie cu atmosfera.

Ziua insa am descoperit contraste de o violenta aproape dureroasa. Munti de gunoaie in putrefactie alterneaza cu zgarie-nori care pastreaza linia arhitectonica desueta a anilor ’60. Mai toate hotelurile si cladirile de referinta au fost construite in perioada dominatiei franceze si au ramas asa. De altfel, franceza este limba vorbita de localnici. Ca turist in Coasta de Fildes, te confrunti cu doua probleme: mancarea si securitatea.

Nu este indicat sa mananci decat in restaurantele marilor hoteluri, iar noaptea este preferabil sa nu iesi pe strazi.

In timpul zilei insa, o plimbare cu salupa in Golful Ebrie este impresionanta - nuferi, palmieri, crocodili la vedere, tot tacamul exotic. In capitala administrativa a tarii, Yamoussoukro, clima se schimba perceptibil, caldura e uscata si relativ suportabila.

Orasul are bulevarde largi, flancate de colibe si vanzatori ambulanti. Se circula aparent fara reguli, desi din loc in loc apar semne orgolioase cu „cedeaza trecerea”. Punctul de atractie al Capitalei este cea mai mare catedrala catolica din lume: Basilique de Notre Dame de la Paix de Yamoussoukro. Construita intre 1985 si 1990, a costat 300 de milioane de dolari, are 18.000 de locuri si 158 de metri inaltime. A fost inaugurata in 1990 de catre Papa Ioan Paul al II-lea.

In apropiere de Yamoussoukro, poti vizita plantatiile de cacao care se intind pe mii de hectare. Sau te poti infunda intr-o plantatie de ananas, unde descoperi de fapt ca ananasul proaspat cules are cu totul alt gust, e extrem de dulce si de zemos. Daca vrei sa fii consecventa in aventura, poti incerca o vizita in nordul tarii, in orasul Bouake, fost pana de curand fieful rebelilor antiguvernamentali.

Intre acestia si Guvern, s-a incheiat in 2002 o pace fragila, prin urmare, calatoria e una cu adevarat riscanta. Spre Bouake duce singura autostrada construita de francezi si esti escortat pe rand de fortele guvernamentale, mai apoi, de la un punct, de rebelii domesticiti, pentru ca in oras sa fii sub protectia trupelor ONU. Peisajul de savana tropicala pe care-l vei descoperi este unic insa.

PS: Ministerul Afacerilor Externe avertizeaza ca exista un pericol iminent sa izbucneasca un razboi civil in Coasta de Fildes si recomanda cetatenilor romani care se afla acolo sa paraseasca neintarziat aceasta tara. Cetatenii romani care ignora avertismentele MAE si se deplaseaza in zone de risc, isi asuma raspunderea integrala pentru faptele lor.
Sursa: Tabu.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu