marți, 1 februarie 2011

Vitraliul – Magia culorilor solare

Fascinatia luminii filtrate de bucatele din sticla in sute de culori si forme este uluitoare.

Fiecare fereastra de biserica iti poate spune povestea vietii unui sfant ori iti poate descifra anumite scene biblice. Totul pare un fel de caleidoscop urias in care, de cum il rasucesti putin, bucatelele de sticla colorata din interiorul sau prind brusc viata si-ti arata o alta minune.

Originea vitraliilor se pierde in negura timpului, unele legende atribuind-o fenicienilor. De asemenea, mesopotamienii si egiptenii au fost cei care au descoperit sticla.
De la acestia din urma ne-au ajuns si asa-numitele “margele egiptene” (2750-2625 i.Hr.), realizate de artizani prin infasurarea unui fir subtire de sticla topita in jurul unui miez de lut. Astfel a rezultat foarte pretioasa sticla opaca. Unii istorici sustin ca inceputurile vitraliilor se datoreaza ferestrelor ornamentale din alabastru din zona Marii Mediterane, in care erau incrustate bucati de sticla colorata.

Un top al vitraliilor ar arata astfel:

1. Cel mai vechi vitraliu, secolul X – Domul din Augsburg, Germania

2. Cel mai mare vitraliu - Institutul Politic din Dole, Lawrence, Kansas. Acesta contine 27 de vitralii din sticla si se intinde pe o suprafata de 2,5 x 2,5 metri.

3. Glob pamantesc din vitralii – Biblioteca Mary Baker Eddy, Boston, Massachusetts. Glob unic, supranumit Mapparium, are inaltimea a 3 etaje, conectate printr-un pod.

4. Cea mai mare fereastra cu vitralii – Catedrala Sf. Isaac, Sankt Petersburg, Rusia. Descrie o imagine a lui Isus si are 28.5 metri patrati.

5. Cel mai mare vitraliu tematic - Catedrala Sf. Monica, Queensland, Australia. Aceste ferestre sunt cunoscute sub numele de Ferestrele Creatiei, 24 in total, se intind pe 1,7 metri latime si 6 metri inaltime.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu