marți, 15 februarie 2011

Partenon, Grecia – Templul Atenei

Partenonul este templul dedicat zeitei Athena Parthenos, ridicat pe acropola Atenei, capodopera a arhitecturii grecesti. Partenonul din Atena este cladirea cea mai faimoasa a Greciei antice si una dintre cele mai faimoase cladiri din lume.

Inchinat zeitei Atena drept multumire pentru salvarea Greciei in Razboiul Persan, edificiul a fost oficial denumit Templul Fecioarei Atena; "Parthenon" provine din cuvantul grecesc parthenos, "virgin".

De-a lungul a peste 2500 de ani Partenonul a functionat drept cel mai important templu grecesc,
insa a reprezentat, pentru scurte perioade, un tezaur, o cetate, o biserica si o moschee. Astazi este una dintre cele mai cunoscute si populare atractii turistice din lume.

Partenonul este un templu in stil doric, alcatuit dintr-o "cella", in care era pastrata statuia zeitei Atena, din pronaos si "opisthodom" (tezaur), intregul edificiu fiind inconjurat de coloane.

Construit din marmura de Pentelic, Partenonul era bogat decorat cu reliefuri realizate de Fidias si de colaboratorii sai.

Statuia zeitei, opera lui Fidias, inalta de 12 m., era realizata din aur si din fildes; frontonul de rasarit reprezenta nasterea Atenei, iar cel de apus disputa dintre Poseidon si Atena pentru stapanirea Aticii.

Metopele infatiseaza lupta zeilor cu titanii, lupta dintre lapiti si centauri si luptele atenienilor cu amazoanele.
Cele mai multe din sculpturile Partenonului se pastreaza azi la British Museum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu