miercuri, 2 februarie 2011

Etna – spectacol periculos

Cand decolarea avionului este intarziata cu 10 ore iar tu te afli pe aeroportul din Catania, privind spre cel mai inalt varf de la orizont – adica spre Etna – te intrebi cum poate avea o forma de relief - o putere atat de mare incat poate distruge un oras intreg.

Situat pe insula Sicilia din Italia, in apropiere de orasele Messina si Catania, vulcanul Etna are inaltimea de 3.340 m, fiind cel mai inalt si cel mai activ vulcan din Europa.

Numele provine de la cuvantul grecesc "Aitne", care inseamna "a arde".

Se estimeaza ca vulcanul erupe la fiecare 3 luni, si ca la fiecare aproximativ 150 de ani sunt distruse si localitati.

Inaltimea sa este controversata, datorita distrugerii partiale a conului vulcanic la eruptii, care au format pana la 400 de cratere secundare. Aria de actiune distrugatoare a vulcanului se intinde pe o suprafata de 1.250 km².

Avand o activitate de peste 6000 de ani, vulcanul Etna este vulcanul activ cu cea mai lunga perioada de activitate.

Turismul este foarte dezvoltat; in anul 1981, regiunea a fost declarata parc national. Aici se gasesc si zone de schi alpin de importanta europeana.

Desi activitatea sa este aproape constanta, Etna nu este considerat un vulcan periculos. Drept dovada, poalele vulcanului sunt dens populate. In plus, cenusa vulcanica a transformat solul in unul dintre cele mai fertile din lume.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu