marți, 15 februarie 2011

Dalmatia – perfectiunea exista

Dalmatia, cea mai vizitata destinatie a Croatiei, reprezinta o combinatie reusita de orase istorice fortificate, ruine romane, palate venetiene, biserici bizantine si kilometri de coasta scaldata de ape limpezi.

Dalmatia este o regiune de pe coasta estica a Marii Adriatice, in Croatia de astazi,
ce se intinde de la insula Rab in nord-vest pana la Golful Kotor in sud-est. Dalmatia croata are patru judete, cu capitalele la Zadar, Šibenik, Split si Dubrovnik. Insulele sunt adevarate bijuterii ce formeaza un sirag de perle perfect.

Nu gresim cand spunem ca in Croatia exista cele mai frumoase plaje din Europa si poate chiar din lume. Specialistii pretigioasei publicatii Forbes au situat plaja Brela, din localitatea cu acelasi nume, pe locul 6 in topul celor mai spectaculoase plaje din lume si pe locul 1 intr-un top similar european.

Localnicii spun ca plaja este atat de frumoasa incat nici macar nu iti vine sa crezi ca esti in Europa. Imaginati-va numai o plaja de 6 kilometri aflata la poalele unor munti acoperiti total de conifere. In fapt, fiecare golfulet al plajei Brela pare o ascunzatoare naturala in care te poti bucura, ferit de priviri indiscrete, atat de soare cat si de umbra pinilor si a brazilor care coboara pana aproape de apa.

V-ati imaginati vreodata cum ar fi ca, dupa o catarare pe munte, sa va aruncati hainele si sa inotati in apa marii, sa faceti scuba diving sau snorkelling? Ei bine, asta este oferta pe care o face Baska Voda, o mica localitate pescareasca situata la sud de Brela si la doar 9 kilometri de orasul Makarska.

E un adevar ca nimeni nu opreste aici pentru a vizita un muzeu sau o galerie de arta. Si totusi, autobuzele care circula zilnic intre Split si Dubrovnik au, de fiecare data, o oprire la Baska Voda. De ce? Pentru ca, se spune, senzatia pe care o ai atunci cand cobori de pe Muntele Biokovo pentru a te lasa prada valurilor Marii Adriatice este unica.

Hvar este locul ideal pentru cei care vor sa isi petreaca luna de miere,
este insula cu cea mai tumultoasa viata de noapte, este insula in care arhitectura venetiana este inca omniprezenta, inclusiv in spectaculoasele cluburi de noapte, este insula cu unele dintre cele romantice plaje si locul in care puteti sa experimentati senzatiile date de absolut orice sport nautic.

Astazi, Dubrovnik, cel mai vizitat oras de pe partea continentala dalmata, a devenit un punct de reper pentru orice croaziera mediteraneeana si pentru orice turist care viziteaza Croatia. Poate ca nu intamplator, George Bernard Show a botezat stravechea cetate "perla Adriaticii", nume care a ramas intiparit in memoria localnicilor care nu se sfiesc sa afirme ca urbea lor este cea mai frumoasa din intreg bazinul mediteraneean.

Strazile de marmura, cladirile in stil baroc dintre care rasar fantani sculptate de artisti renascentisti, zidurile fostei cetati Ragusa inca intacte si un centru istoric pe care UNESCO l-a inclus in patrimoniul sau, toate fac din Dubrovnik unul dintre locurile pe care merita sa le vezi macar o data in viata.

Zadar este unul dintre orasele care a avut, intr-adevar, mult de suferit de-a lungul istoriei. Croatii au refacut insa, cu o determinare demna de Sisif, intregul centru istoric si au reamenajat ruinele antice si medievale care au dus faima Zadarului.

Pe lista patrimoniului mondial UNESCO sunt inscrise urmatoarele obiective din Croatia:
• Centrul istoric din Dubrovnik (1979, 1994)
• Centrul istoric si Palatul lui Diocletian din Split (1979)
• Biserica Euphrasius si centrul istoric din Poreč (1997)
• Orasul vechi Trogir (1997)
• Catedrala Sf.Iacob din Šibenik (2000)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu