duminică, 6 februarie 2011

Biblioteca Congresului Statelor Unite ale Americii

Biblioteca Congresului SUA sau Library of Congress este biblioteca publica cea mai mare si importanta a SUA, fiind de fapt biblioteca nationala a SUA.

Situata in trei cladiri in Washington, D.C., Library of Congress este simultan si cea mai mare biblioteca a lumii dupa numarul de rafturi, numarul de carti si numarul de obiecte aflate in colectia sa.


Impresionant!
Aceasta contine mai mult de 30 de milioane de carti si alte materiale tiparite in peste 470 de limbi, mai mult de 61 de milioane de manuscrise, cele mai rare colectii de carti din America de Nord, inclusiv forma nefinisata a Declaratiei de Independenta, una din cele patru copii existe in toata lumea a Bibliei lui Gutenberg, peste 1 milion de editii ale ziarelor din toata lumea din ultimele trei secole, peste 6.000 de benzi desenate, filme, 4.8 milioane de harti, 2.7 milioane de ingeristrari, peste 13.7 milioane de poze si imagini.

Biblioteca Congresului adaposteste nu numai cea mai consistenta, sub raport cantitativ, colectie romaneasca de pe intregul continent american, dar, probabil, si din afara granitelor Romaniei si Moldovei.

Numarul lucrarilor monografice publicate in Romania sau referitoare la Romania totalizeaza aproximativ 40.000 de titluri. Cea mai mare parte a volumelor au fost publicate dupa 1945 si sunt, majoritar, in limba romana. Dintre acestea, un numar de 3000 de titluri reprezinta manuscrise, unele datand din secolul al XVII-lea.
Cu titlu de exemplu, Biblioteca detine o serie de opere valoroase ale lui Dimitrie Cantemir.

De asemenea, in colectiile bibliotecii figureaza lucrari apartinand unor reputati istorici romani precum Nicolae Iorga, Alexandru Xenopol, Constantin C. Giurescu, Al. Zub si Pompiliu Teodor. In 1929, cu prilejul unei vizite la Biblioteca Congresului, Nicolae Iorga remarca, incantat, faptul ca multe din operele sale figurau deja in catalogul Bibliotecii.

Biblioteca contine o colectie bogata de literatura romaneasca si de titluri despre limba romana (aproximativ 11.000 de volume), mai cu seama din secolul XIX si de la inceputul secolului XX.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu