sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Pinguinii din Antarctica

Foarte simpatici mi s-au parut pinguinii din articolul anterior, motiv pentru care am aprofundat cercetarile.

Pinguinii din Antarctica isi petrec mare parte din viata inotand in Oceanul Antarctic, vanand pesti, calmari (!!!) si krili. Pinguinii parasesc apa doar in perioada imperecherii. Atunci, ei se intorc pe uscat sau pe gheata si se indreapta spre locurile de imperechere, numite colonii. An dupa an, pinguinii se intorc la colonia unde s-au nascut. Deseori se intorc la acelasi partener.

Nuntile pe gheata ale pinguinilor imperiali
Cele mai multe pasari se imperecheaza vara, dar pinguinii imperiali se imperecheaza iarna, pe gheata rece si in bataia vantulurilor din jurul Antarcticii. Pinguinul isi alege partenerul si se imperecheaza. Fiecare femela depune un ou, il da masculului, dupa care se intoarce la mare sa se hraneasca. Timp de noua saptamani, masculul pastreaza oul cald pe picioarele lui. El nu mananca deloc in acest timp, asa ca slabeste mult.

Pinguinii motati
Pinguinii motati sunt foarte violenti. Isi iau numele de la penele aurii si ascutite de deasupra ochilor. Aceste pene sunt deosebit de stralucitoare cand pinguinii isi fac curte (isi cauta partenera). Exista doua specii de pinguini motati care traiesc in Antarctica: macaroni si pinguinul pitic. La pinguinii macaroni manifestarea dorintei de imperechere se manifesta astfel: un mascul si o femela stau pe cuib, chemandu-se unul pe altul si miscandu-si capetele. Pinguinii pitici sar de pe o stanca pe alta, in timp ce urca si coboara pe malurile abrupte deasupra marii, locurile preferate de ei pentru cuibarit.

Cuiburile pinguinilor
Pinguinii au foarte putine materiale la dispozitie pentru a-si construi cuiburile, deoarece in Antarctica cresc putine plante. Pinguinii regali si imperiali nu-si fac deloc cuiburi. Ei depun oul direct pe pamant sau pe gheata. Alti pinguini din Antarctica isi fac cuibul zgariind in pamant o adancitura, pe care o umplu cu pietricele.

Inotatori experti
Daca pinguinii arata stangaci cand merg pe jos, in apa, in schimb, sunt foarte gratiosi. Aproape ca zboara prin apa si pot ramane sub apa pana la 18 minute.

Pericolul vine din partea leopardului de mare
Unul dintre cele mai mari pericole pentru pinguini este sa fie prinsi de leopardul de mare. Leoparzii de mare mananca orice specie de pinguini, in special pinguinii Adelie. Leopardul de mare sta in asteptare in apa ascunzandu-se sub o terasa de gheata, care iese deasupra marii.

Colonii aglomerate
Sute de pinguini tipatori se aduna aici in timpul imperecherii. In ciuda aglomeratieif, fiecare pinguin isi cunoaste perechea sau puiul, strigandu-l si recunoscandu-i strigatul.
Curiozitati:
- puii mai mari stau in grupuri numite crese
- pinguinii inoata foarte repede sub apa
- ei se dirijeaza cu picioarele si coada

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu