luni, 3 ianuarie 2011

Palatul Schonbrunn, Viena – Spectacol regal

Palatul Schonbrunn, fosta resedinta de vara a familiei imperiale, este unul dintre cele mai frumoase palate in stil baroc din Europa.

Imparatul Franz Joseph, care s-a casatorit mai tarziu cu frumoasa Sisi si a condus Austria din 1848 pana in 1916, s-a nascut la Palatul Schonbrunn. Monarhul si-a petrecut ultimii ani din viata doar in acest palat, iar dupa moartea sa Schonbrunn a devenit proprietatea Noii Republici Austria.

Povestea Palatului Schonbrunn, un reper major in istoria Austriei, incepe in 1605, cand Imparatul Matthias a descoperit in locul in care se afla acum palatul un mic parau, in timpul unei partide de vanatoare. Incantat de frumusetea locurilor, le-a dat numele de "Schonbrunn" (Fantana Frumoasa).

In 1637, vaduva imparatului Ferdinand II, Eleonore, a poruncit ca pe acest loc sa se construiasca un mic palat, in stil italian, unde dorea sa isi petreaca cat mai mult timp si sa se simta bine alaturi de cei dragi. Dupa moartea ei, in 1655, intregul domeniu a ajuns in proprietatea celei de a treia sotii a lui Ferdinand III, fiind insa distrus de turci in 1683. Desi multi credeau ca venise sfarsitul pentru Schonbrunn, Leopold I a decis ca in 1695 sa inceapa construirea palatului actual, proiectul fiind semnat de celebrul arhitect baroc Johann Bernhard Fischer von Erlach. Se spune ca proiectul propus initial, demn de numele de Habsburg, rivaliza cu usurinta cu Palatul Versailles, dar Leopold si-a dorit un proiect mai modest si mai potrivit gusturilor sale.

Superbul palat avea sa devina resedinta de vara la dorinta Mariei Tereza, care s-a indragostit din start de farmecul ansamblului arhitectural, adaugand teatrul si gradina. Preluand "conducerea", imparateasa nu a ezitat sa remobileze si redecoreze incaperile pe gustul ei, in maniera rococo si baroca, transformand Schonbrunn intr-un spatiu perfect pentru ea si incantator pentru ceilalti. Tot pentru a o multumi pe imparateasa, Nicola Pacassi a proiectat si frumoasele fatade galbene, lansand fara sa stie o nuanta astazi celebra : galbenul Maria Tereza sau galben de Schonnbrun. Culoarea a fost atat de mult pe gustul Mariei Tereza, incat a fost folosita pentru toate cladirile administrative, prin lege.

Maria Tereza a fost o personalitate interesanta, fiind singura femeie din familia Habsburg care a ajuns pe tron, in 1740, la doar 23 de ani. Era o provocare imensa pentru o femeie, dar Maria Tereza, in ciuda interesului pentru arta, poezie, arhitectura, s-a dovedit suficient de puternica pentru a face fata luptei politice. A avut nu mai putin de 16 copii, dar numai 10 au trait mai mult de cateva zile. Maria Tereza a ramas in istoria Austriei ca o imparateasa diplomata si un important factor de stabilitate pentru imperiu, reusind sa isi apropie o mare parte din rivali prin casatoriile aranjate cu pricepere. Dar mai presus de politica, Maria Tereza a fost o protectoare a artelor, iar Schonbrunn a fost marea sa slabiciune, dedicandu-i multa energie pentru a-l face palatul perfect.

In afara renovarii si extinderii, imparateasa a incercat sa faca din Schonbrunn un frumos muzeu de arta universala, aducand aici piese exotice, lucruri si artefacte rare, picturi si sculpturi din Orient, sperand ca intr-o buna zi aceste colectii sa rivalizeze cu cele ale altor monarhi.

Palatul a fost renovat si partial reconstruit de J. Aman, pentru a fi insa serios afectat de luptele din cel de al doilea razboi. Resedinta lui Napoleon in Austria, va gazdui Congresul de la Viena si, in perioada postbelica, va fi martorul mai multor intalniri dintre Kennedy si liderul sovietic Hrusciov.

In prezent palatul are 1442 de camere, din care doar 45 sunt deschise publicului.
In spatele palatului se intinde o gradina superba, in capatul careia se zareste o fantana la fel de superba. Aceasta este Fantana lui Neptun. Fantana il reprezinta pe zeul Neptun; in stanga sa se afla o nimfa, iar in dreapta este infatisata zeita Thetis, care ii cere lui Neptun sa calmeze apele pentru fiul ei, Ahile, plecat sa cucereasca Troia.

In spatele fantanii se inalta un deal pe care se ridica, impunatoare, Gloriette. Aceasta cladire a fost construita in anul 1775 si reprezinta un arc triumfal, flancat de arcade. Cladirea era folosita pentru a admira privelistea si aici lua imparatul Franz Joseph I micul dejun. Ocazional, cladirea era folosita ca sala de dans si pentru altfel de ocazii festive. Acum, in cladire functioneaza o cafenea.

Palatul Schonbrunn si gradinile sale au o suprafata de 1,5 km².
In anul 1752, Adrian van Stekhoven a construit gradina zoologica din ordinul imparatulul Francisc Stefan I, sotul Mariei Tereza.
In prezent, aceasta este cea mai moderna si cea mai veche gradina zoologica din Europa.

Palatul a devenit resedinta de vara a imparatului Franz Joseph I si al lui Sisi, pentru ca in timp sa devina resedinta permanenta a acestora.

Astazi, Palatul Schonbrunn din Viena se afla in patrimoniul cultural mondial al UNESCO, datorita importantei sale istorice, imprejurimilor unice si decoratiunilor interioare splendide. Schoenbrunn este una dintre cele mai populare atractii ale Vienei, primind in fiecare an aproape 1,3 milioane de turisti.

Acest splendid ansamblu arhitectural, un loc deosebit de important din punct de vedere istoric si cultural, pentru Austria si pentru intreaga Europa, ramane unul dintre cele mai apreciate locuri din lume, datorita frumusetii clasice si echilibrate, atentiei pentru detaliu si pentru frumos, colectiilor de arta diversa. Legenda sa a reusit nu doar sa strabata secolele, dar si sa impuna un model arhitectural foarte admirat.

Surse:
http://www.argento.ro
http://www.artline.ro/

2 comentarii:

Unknown spunea...

am fost si e suberb locul trebuie sa mergeti si voi!!!

Unknown spunea...

Daca aveti ocazia sa vizitati Viena, NU ratati Schonbrunn, Padurea vieneza, palatul Maria Tereza, Belvedere, catedrala si alte locuri minunate.

Trimiteți un comentariu