vineri, 24 decembrie 2010

Craciun in Canada

Sarbatorirea Craciunului in Canada este un buchet de traditii provenind din mai multe culturi: franceza, germana, engleza, ucraineana si cea a indienilor. Acest amestec genereaza o diversitate remarcabila de obiceiuri.

Pentru francezii canadieni, cel mai important preparat este placinta cu carne, "la tourtiere". Ea este insotita de o supa traditionala, sosuri, brinzeturi, patiserie, prajituri cu fructe, gogosi. Principalul desert de Craciun este Yule Log. Aceasta este o prajitura de ciocolata, in forma de bustean, acoperita cu un strat gros de ciocolata alba si neagra, pentru a parea acoperita cu zapada. Aceste desert este simbolul trunchiului de mesteacan ars in focul imens ce a durat toata noaptea dinaintea plecarii francezilor in Canada.

Canadienii englezi sarbatoresc Craciunul avind pe masa gasca fripta sau friptura de vita si budinca de prune. Cele mai apreciate dulciuri sunt asa-numitele Chicken Bones si Barley Roys. Ele exista de peste o suta de ani pe mesele acestei parti semnificative a populatiei canadiene. Chicken Bones (Oase de pui) au fost inventate in 1885, de fratii Ganong.

Ele sint un amestec de scortisoara, zahar si ciocolata. Barley Toys sunt facute de Yarmouth Candy Company din Noua Scotie, dupa aceeasi reteta veche de o suta de ani: zahar, glucoza, colorant si ulei de masline. Amestecul este turnat in forme mici, reprezentind pui, iepuri si alte animale, jucarii si desigur, pe Mos Craciun.

Preluare de pe mediafax.ro (laura.mitran@mediafax.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu