marți, 19 octombrie 2010

Salina Turda (VI)

Aflata la 30 de kilometri de Cluj-Napoca, salina Turda este aproape de nerecunoscut pentru cei care au vizitat-o in trecut. Lucrarile au inceput in ianuarie 2008 si s-au incheiat in ianuarie anul acesta.

Vechea intrare a fost inlocuita cu una moderna. Mai intai patrundeti in galeria Franz Josef, un culoar lung de cateva sute de metri, la capatul caruia va asteapta un lift ce va scuteste de coborarea pe trepte la 80 de metri adancime. Ajungeti apoi in mina Rudolf, cea mai mare incapere subterana din tara, unde puteti juca bowling, golf sau baschet. Tot acolo sunt montate o roata-carusel, pe care pot urca opt persoane simultan, si tobogane pentru copii.

Intr-o extremitate a salii se afla un amfiteatru sapat in sare, cu aproape 200 de scaune incalzite, intrucat temperatura aici este de 10-12 grade Celsius. Din mina Rudolf, un al doilea lift panoramic coboara pana la aproape 120 de metri adancime, in mina Terezia. La iesirea din lift a fost amenajata o pasarela peste lacul sarat din mina Terezia.

Plimbare pe lac


Dupa ce parcurgeti puntea, ajungeti pe o mica insulita din sare, pe care au fost construite mai multe terase iluminate. Vazute de sus, acestea par niste OZN-uri. Aici exista si un debarcader. Urcati intr-o barca si porniti agale intr-o plimbare pe lacul de sare din subteran. Privelistea este fantastica.

Intr-o alta mina, Gisela, a fost amenajata o baza de tratament in care aveti la dispozitie o sala de gimnastica si o incapere cu canapele si scaune unde puteti viziona programe TV si puteti accesa internetul. Turistii care ajung aici se pot relaxa jucand bowling sau minigolf ori pot face o plimbare cu barca in mina Terezia.

Pentru fiecare activitate insa se plateste suplimentar, pe langa taxa de intrare perceputa. De exemplu, 20 de minute petrecute pe lac costa 10 lei. Daca turistii vin in grupuri mari, acestia platesc o taxa de 300 de lei pe ora. Ocazional, in amfiteatrul din mina Rudolf se organizeaza spectacole de opera si auditii muzicale. In curand, salina va fi dotata cu un teren de sport, unde vizitatorii vor putea juca baschet, volei sau tenis.

Proiectul de modernizare a salinei Turda a fost realizat de arhitectul Ioana Olivia Danciu, profesor la Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”, din Bucuresti. „Salina din Turda este cea mai ecologica din tara. Nu exista nicio forma de poluare in preajma. si are o forma unica in Europa”, explica Ovidiu Mera, directorul salinei.

Zacamintele de sare de la Turda au fost descoperite pe vremea romanilor, in urma cu 2.000 de ani, si au reprezentat unul dintre motivele dezvoltarii fostului castru Potaissa. Continutul de clorura de sodiu din subteran se situeaza in jurul valorii de 99%, iar intregul zacamant este apreciat la aproape 39 de miliarde de tone.

Cascada de sare

Cele patru mine din adancurile saline au fiecare forme diferite, una mai spectaculoasa decat cealalta.

Mina Rudolf are o forma trapezoidala. Deschisa in anul 1867, aceasta are o latime de 50 de metri si o lungime de 80 de metri.

Mina Ghizela a fost deschisa in 1857 si urma sa fie o mina similara minei Rudolf, insa s-au executat doar lucrarile pregatitoare. In 1992, la deschiderea minei pentru tratament a fost extinsa sala octogonala.

Mina Terezia este una de tip clopot, cu o adancime de 90 de metri. Aici se afla celebra cascada de sare pe peretele nordic.

Galeria Ferdinand are o lungime de 917 metri. Intre anii 1853 si 1870, aceasta era folosita pentru transportul sarii la suprafata.

Salina Turda este inscrisa pe lista Monumentelor Istorice ale judetului Cluj, elaborata de Ministerul Culturii si Cultelor din Romania in anul 2004.

Sursa: http://www.scribd.com - Salinele-Romaniei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu