duminică, 31 octombrie 2010

ROMA egal AMOR

Este imposibil ca, odata ajuns in Roma, sa nu te indragostesti.

Daca ROMA este Caput mundi („Capitala lumii”), la Città Eterna („Orasul etern”), Limen Apostolorum („Pragul apostolilor”), la Città delle sette colline („Orasul celor sapte coline”) sau pur si simplu l'Urbe („Orasul”), pe rand capitala a Republicii Romane, a Imperiului Roman, a Bisericii Romano-Catolice si a Italiei moderne,

AMOR, numit si Cupidon, este zeul iubirii la romani, fiu al zeitei Venus si al zeului Marte, initial, o divinitate primordiala, fiu al Noptii si al Zilei, semnificand atractia nascuta din Haos, mai apoi zeu al iubirii, reprezentat cu aripi, inarmat cu arc si cu sageti, pe care il venerau si de care se temeau toti nemuritorii.

Asociati aceste doua denumiri, de fapt aceeasi denumire privita din unghiuri diferite si veti gasi mai multe puncte comune decat diferente.

In Roma te vei indragosti cu siguranta de:

Frumusetea coplesitoare a orasului - care detine jumatatea din patrimoniul artistic universal.

Centrul Istoric al Romei - aflat pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial.

Trecutul istoric al orasului - timp de aproape o mie de ani, Roma a fost cel mai mare, mai bogat si mai important oras, din punct de vedere politic, al lumii occidentale.

La Dolce Vita – “Il dolce far niente” – adica stilul de viata italian care pune accent pe respectarea placerilor si a fericirii venite din lucruri “marunte”.

Colosseum – una din cele 7 minuni ale lumii contemporane - cea mai vestita si mai mare arena construita vreodata de catre romani, cu o capacitate initiala de 50.000 de spectatori, Colosseumul era folosit pentru a gazdui luptele cu gladiatori si spectacolele publice.


Pantheon – monumentul dedicat celor sapte divinitati planetare, de unde numele grecesc Pantheon - "al tuturor zeilor". Cu proportiile sale absolut perfecte, Pantheonul era considerat in antichitate drept “Miracolul Romei”; design-ul interior contrasteaza cu structura cladirii dar pardoseala de marmura inca pastreaza liniile originale din vremea romanilor.

Forumul Roman – fost centru politic, legal si religios al intregului Imperiu Roman, lucru evidentiat de numeroasele vestigii, temple si biserici ce-l alcatuiau.


Columna lui Traian - ridicata intre anii 106-113 d.C. pentru a onora victoriile imparatului Traian in Dacia.

Castelul Sant’Angelo – probabil cea mai fascinanta cladire a Romei; inceput in timpul imparatului Hadrian, castelul a fost, pana in 1870, inchisoare dupa care a fost transformat in muzeu. Face parte din patrimoniul UNESCO.


Campidoglio sau Dealul Capitolin - este cel mai mic deal dintre cele sapte ale Romei, dar a fost centrul politic si religios al orasului de la fondarea sa, acum mai bine de 2500 de ani. Pe Campidoglio au fost ridicate de catre romani mai multe temple importante in acele vremuri. Printre acestea se numara Templul lui Juno, Templul lui Virtus si Templul lui Jupiter Optimus Maximus Capitolinus, cel mai important templu din Roma Antica. Dealul si Templul lui Jupiter in mod special au fost simboluri ale Romei in vremea in care era aceasta era cu adevarat Caput Mundi. Piata actuala a fost proiectata, in secolul al XVII-lea, de catre genialul Michelangelo.

Vaticanul – pe langa faptul ca este centrul Bisericii Catolice, este si un stat independent guvernat de catre Papa; cuprinde Piata San Pietro, Via di Porta Angelica, Piata Risorgimento, Via San Giovanni in Laternao si Santa Maria Maggiore, Campo dei Fiori, edificiile Lateranului si Castelul Gandolfo.


Piata San Pietro - a fost proiectata de Bernini. Vizitatorii acestei piete superbe, sunt inconjurati de doua randuri de coloane cu 284 de coloane aranjate in patru randuri, in varful carora exista 140 de sfinti. In centrul pietei, se gaseste un obelisc egiptean cu o inaltime de peste 25 de metri, adus in Roma de Caligula de la Heliopolis, in Delta Nilului.

Basilica San Pietro - bijuteria coroanei Orasului Vatican este considerata centrul crestinismului. Opulenta interiorului sau sta marturie pentru bogatia bisericii catolice din secolul al XVI-lea. Domul basilicii, cel mai mare din lume, proiectat de Michelangelo, poate fi accesat cu ajutorul unui lift pana la acoperis, apoi exista inca 323 de trepte care duc spre locul de unde poate fi admirata cea mai spectaculoasa priveliste a orasului Roma.


Interiorul, care are nu mai putin de 45 de altare, este decorat de lucrarile multor artisti faimosi. Unele dintre cele mai importante lucrari din biserica sunt “Pieta” de Michelangelo, altarul papal de Bernini, Tronul Sfantului Petru tot de Bernini si Monumentul Stuarzilor de catre Canova.

Muzeele Vaticanului - care gazduiesc cele mai mari si valoroase colectii de arta din lume. Acestea cuprind si Capela Sixtina, renumita pentru frescele lui Michelangelo

Piazza Navona – este una dintre cele mai celebre si mai frumoase piete din Roma, cu ale sale trei fantani celebre. Cea mai mare este Fontana dei Quattro Fiumi - Fantana celor patru fluvii, reprezentate fiind Nilul, Gangele, Dunarea si Amazonul.


Fontana di Trevi –un exemplu perfect de stil rococo cu efecte dramatice si….. memorabile. Acest monument impresionant domina micuta piata Trevi situata in cartierul Quirinale, ce gazduieste Palatul Prezidential.


Piazza di Spagna - este unul dintre cele mai populare locuri din Roma; combinatia unor scari monumentale – celebrele Trepte Spaniole, cu un obelisc si o biserica, alaturi de multimea de tineri asezati pe acele trepte, atrage o multime de fotografi si turisti in aceasta piata.

Fiecare straduta - care gazduieste o opera de arta, un detaliu prin care oricine sa recunoasca si sa experimenteze frumosul.

Nu vei uita cu siguranta:

Bucataria italiana - una dintre cele mai renumite, savuroase si sanatoase din lume…Il cornetto si cafeaua servite de dimineata, in graba, la un bar supraaglomeat din oras, pizza, pastele sau saletele cu fructe de mare de la pranz, inghetata, granita sau ciocolata care racoresc si energizeaza miezul zilei, l’apperitivo urmat de o cina romantica, obligatoriu insotita de un vin bun sau de un prosecco care incheie ziua……toate sunt delicioase.


Limba italiana – muzicalitatea si faptul ca poate fi vorbita si “cu mainile”, italienii fiind renumiti pentru gesturile lor largi.

Atitudinea relaxata dar si vitalitatea locuitorilor, pofta de viata care …inspira.

Stilul lejer dar impecabil al modului in care se imbraca, eleganta pe care o degaja atitudinea italienilor, increderea de sine, felul in reusesc sa te faca sa te simti special si nu in ultimul rand, romantismul si iubirea pentru frumos a acestei natii.

Aceste randuri au fost inspirate de filmele Amor la Roma (When in Rome) si Eat Pray Love…dar si de toti cei care au ramas iremediabil indragostiti de Roma.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu