marți, 5 octombrie 2010

Canionul Copper, Mexic


Canionul Copper (in spaniola Barranca del Cobre – Bariera de Cupru) este un grup de 6 canioane distincte din Sierra Tarahumara, in partea de sud vest a statului Chihuahua, Mexic. In unele parti, canionul este mai adanc decat Marele Canion din Arizona.

Canioanele au fost formate de 6 rauri care traversau partea vestica a muntilor Sierra Tarahumara (parte a Masivului Sierra Madre Occidental). Toate cele 6 rauri se varsa in Rio Fuerto pentru ca apoi sa ajunga in Marea Cortez. Peretii canionului au o culoare superba, aramie care le da si numele.

Format in perioada cretacica, acum 40-80 milioane de ani, canionul ocupa o suprafata de 40 de hectare. Pare a fi canionul cu cele mai spectaculoase lacuri.


Forme naturale spectaculoase create de combinatia dintre activitatea vulcanica, fracturile geologice si raurile ce-l strabat sunt de neegalat oriunde altundeva in lume.

Cu o inaltime de 8000 de metri, canioanele gazduiesc stanci sculptate, varfuri abrupte, cascade sclipitoare si bazine luxuriante, sute de specii de animale salbatice, precum si poporul indigen Tarahumara. Complet izolat, Canionul Copper este una dintre ultimele lucrari ale naturii, ramasa inaccesibila, in sensul exploatarii, omului contemporan.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu