miercuri, 29 septembrie 2010

Muntii Sanqingshan, China - gazda manastirilor taoiste


Desi putin cunoscut de catre contemporani, Muntele Sanqingshan, situat la nord-vest de Shangrao City din provincia Jiangxi, a fost privit ca un loc sacru pentru taoisti inca din perioada dinastiei Tang (618-907), cand taoismul era la apogeu.

Frumusetea locurilor este de neimaginat. Muntele este invaluit in ceata pentru aproximativ 200 de zile pe an. Peisajul te face sa crezi ca ratacesti prin nori. Din cand in cand, vantul spulbera ceata iar varfurile impunatoare apar brusc chiar in fata ta.


Aproximativ 80 la suta din muntii Sanqing sunt acoperiti de paduri virgine. Peste 2.500 de specii de plante exista aici, cele mai multe dintre acestea fiind folosite in medicina traditionala chineza.

Pinii de pe Sanqingshan sunt la fel de frumosi ca cei de pe Muntele Huangshan, in provincia Anhui, considerati a fi cei mai frumosi din China. Multi dintre copacii de pe munte sunt mai vechi de 100 de ani. Miile de ani de expunere la vant, soare si ploaie au transformat crestele muntilor si trunchiurile copacilor, dandu-le forme unice.

Parcul National Muntii Sanqinshan din China, cu o suprafata de 23.000 de hectare, a devenit recent, mai precis in anul 2008, cel de al 7-lea monument natural din China inclus in patrimoniul UNESCO.

Loc asociat de obicei cu manastirile Taoiste, parcul este o adevarata capodopera a naturii, peisajele sale parand rupte dintr-un film science-fiction. Formatiuni uriase de granit, perfect verticale, se inalta catre nori, la inaltimi uriase, asemanandu-se cu siluete umane sau animale legendare.


Tot cadrul este impanzit de copaci inalti, iar fenomenele meteo fac ca norii, curcubeele si ceata sa acopere adeseori stancile si putinele manastiri din acest loc. Muntii Sanqinshan au, realmente, un aer mistic, poate ca nu intamplator vechii preoti taoisti i-au ales drept loc de meditatie si rugaciune.

Astazi, ei reprezinta una dintre cele mai valoroase si mai apreciate destinatii turistice din China, numarul celor care aleg sa viziteze salbaticele paduri crescand uluitor, mai ales dupa ce peisajele de aici au aparut in grandioasa productie hollywoodiana "Avatar".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu