marți, 14 septembrie 2010

Delos, Grecia – misterul unei insule sacre


Delos este o insula stancoasa, avand lungimea de 5 km si latimea de 1.300 m, situata la 10 km sud-est de Mykonos. Desi este una dintre cele mai mici dintre Insulele Ciclade si cea mai mica dintre grupul de insule Mykonos, Delos, Rinia, insula Delos a detinut o importanta majora in vremurile antice, cand era considerata un loc sacru. Situl arheologic de pe insula Delos este unul dintre cele mai importante din Grecia.

Potrivit mitologiei, Leto i-a nascut pe Apolo si Artemis pe insula Delos, fiind asistata de doua fecioare, iar istoria insulei a fost determinata de importanta sa ca altar ai zeilor eleni.

Situl Delos. In secolul VIII se organizau festivitati si competitii sportive in onoarea lui Apollo. S-au construit aici mari monumente istorice precum colosul din Naxos sau Terasa Leilor.

Sanctuarul lui Apollo. La capatul Drumului Procesiunii se afla impozantul sanctuar al lui Apollo. Zeul venea aici in fiecare primavara pentru a se bucura de acest superb anotimp. Daca vizitati sanctuarul lui Apollo, drumul pe care-l veti urma va fi exact acelasi pe care il faceau pelerinii in secolele trecute. Din cele patru temple dedicate zeului, astazi nu au ramas decat cateva vestigii. Statuia colosala care il reprezinta pe Apollo a fost serios deteriorata, din ea ramanand doar patru bucati: trunchiul si o parte din bazin care se pot vedea in sit ; o mana si un picior sunt expuse la British Museum. In sanctuar veti descoperi ruinele unei case.

In apropierea vechiului lac sfant, in mijlocul ruinelor gasite in urma sapaturilor arheologice, pamantul este acoperit cu mozaicuri magnifice, perfect conservate. Aici mai puteti vedea Agora Theophrastus, Galeria lui Poseidon; Muntele Kinthos de unde Zeus a asistat la nasterea copiilor sai domina ruinele, fiind inca templul divinitatilor egiptene, beneficiind de aici de cea mai frumoasa priveliste asupra insulelor invecinate : Naxos, Paros si Tinos.

Muzeul arheologic – aici puteti admira colectii unice de sculpturi, ceramica, o colectie de vase, mozaicuri care reprezinta scene marine aproape intacte.

Sala Taurilor - Sala Corabiilor
Sala Taurilor sau Sala Corabiilor este una dintre cladirile cel mai bine conservate de pe insula Delos si dateaza din perioada elena. Sala masoara 67,2 m de la nord-est la sud-vest si 8,86 m pe cealalta latura. Cladirea era situata pe o platforma de granit cu trei trepte la intrare. Interiorul avea forma unei galerii lungi, cu o cavitate in centru. Dintre statui au mai ramas doar o nereida si un delfin.
La sud-est de Sala Taurilor - Sala Corabiilor se afla o structura ce facea parte din altarul lui Zeus. La est de Sala se afla sanctuarullui Dionis, cu cateva falusuri din marmura. Pe partea de nord a Salii se afla Stoa lui Antigonos din secolul III i.e.n., cu capitoliile coloanelor in forma de taur.

Districtul rezidential - Agora
Districtul rezidential sau Agora se afla la sud de Incinta Sacra si era sediul comerciantilor romani apartinand cultului lui Lares Competales. Aici puteti vedea cateva statui si cateva temple mai mici.

Districtul Teatrului
Intre muntele Kynthos si portul comercial, pe insula Delos se afla districtul Teatrului din secolul III i.e.n., care ne ofera o perspectiva a conditiilor de locuit din acea perioada. Strazile inguste sunt pavate cu ardezie, iar casele inalte de 4 - 5 m aveau cel putin un etaj. In sudul destrictului se afla un teatru in stil grec, cu forma mai degraba rotunda decat de semicerc.

Incinta Sacra
Incinta Sacra era inconjurata de ziduri si sali Stoa, iar aici se ajungea din sud, pe o alee larga, pavata, ce pornea din port.

Lacul Sacru - Leii de marmura
Lacul Sacru avea forma ovala si acum este secat. Se credea ca pe malurile sale l-a nascut Leto pe Apolo. Pe o terasa la vest de lac se afla un rand de 9 lei din marmura datand din secolul VII i.e.n.

Muntele Kynthos
Pentru a sui pe acest munte trebuie sa urmati traseul antic ce merge de la sud-est spre albia secata a raului Inopos. La vest se afla Casa lui Inopos din secolul II i.e.n., iar la sud, mai sus pe rau, se afla Casa Delfinilor si Casa Mastilor. La est, pe o terasa deasupra prapastiei, este Sanctuarul Zeilor Sirieni, in care erau venerati Serapis, Isis, Anubis si Harpokrates. De aici traseul antic duce spre varful muntelui Kynthos - 113 m, incoronat cu templul lui Zeus si al Atenei.

Portul Delos
Portul Sacru se afla in partea de vest a insulei Delos. La sud de acest port se afla Portul comercial antic. Tarmul dintre Portul Sacru si Golful Foumi era aliniata de dane (terminate in 111 i.e.n.) si depozite, astazi acestea fiind sub nivelul marii.

Accesul pe insula este usor, cu „kaikia” ( mici barci ); se organizeaza excursii zilnice. Pentru grecii antici, Delos era un loc sacru, pentru noi Delos este un mister, cel mai mare complex arheologic din Grecia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu