joi, 16 septembrie 2010

Cehia – atractie irezistibila



Monumentele sacre si locurile de pelerinaj reprezinta o parte considerabila a patrimoniului arhitectural al Cehiei. Majoritatea bisericilor, manastirilor, capelelor si locurilor de pelerinaj sunt romano-catolice, insa exista numeroase obiective iudaice si ortodoxe. In zilele noastre se pastreaza aproximativ 200 de sinagogi in stil gotic, renascentist, clasic, art nouveau sau chiar cubist, cea mai veche fiind Sinagoga Veche-Noua din Praga (secolul al XIII-lea). Un cartier evreiesc unic, din perioada medievala, s-a conservat remarcabil la Trebic.

Arhitectura religioasa in Cehia a cunoscut mai mult de un mileniu de dezvoltare. Crestinismul a ajuns in Boemia in secolul al IX-lea, odata cu venirea Sf. Chiril si Metodiu in Moravia Mare si apoi prin convertirea la crestinism a Regelui Borivoj si a sotiei sale Ludmila. Treptat, ordine religioase s-au stabilit in Moravia si Boemia, fondand primele manastiri, centre culturale si de educatie.

Multe monumente nu au supravietuit numeroaselor conflicte armate, dar mai ales domniei lui Josef al II-lea din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, cand au fost desfiintate manastirile si interzise pelerinajele. In timpul dictaturii comuniste multe monumente au fost date uitarii, cazand in ruina. Multe din aceste obiective au fost restaurate in ultimii ani iar traditia pelerinajului a renascut.

Locuri de pelerinaj

Cele mai importante si cunoscute monumente religioase au fost incluse in patrimoniul cultural mondial UNESCO:

PRAGA - destinatie turistica extraordinar de populara, avand un centru istoric conservat in mod remarcabil, se numara printre cele mai frumoase capitale ale lumii fiind considerata inima Europei datorita pozitiei sale echidistante (cca. 1000 km) fata de Stockholm, Minsk, Bucuresti, Sofia, Roma, Paris, Amsterdam, Londra, Praga. Este frumoasa de-a lungul intregului an, dar mai ales primavara. Scenele si parcurile atrag pasionati ai muzicii din intreaga lume odata cu deschiderea Festivalului Primaverii .

Cetatea Pragai considerata a fi un oras intr-un oras fiind arealul cel mai mare de resedinta de pe teritoriul Cehiei construit timp de aproape 10 secole.
Catedrala Sf. Vitus – situata in interiorul cetatii, este cea mai mare din Praga (34 metri inaltime, 125 metri lungime, 60 metri largime) contruita timp de 6 secole incepand cu 1344. Exista o camera unde sunt depozitate insemnele pretioase ale incoronarii (coroana Sf. Vaclav, sabia, sceptrul, globul, mantia), iar camera este inchisa cu 7 chei, fiecare fiind detinuta de institutii diferite
Ansamblul Loreta – unde se afla „tezaurul de Loreta” ce cuprinde obiecte de arta liturgica din sec. 16 – 18.
Biserica Sf. Maria Victorioasa - prima biserica in stil baroc unde se afla o cutie din argint cu statueta din ceara a „Sfantului copil de Praga” considerata a fi facatoare de minuni.
Catedrala „Sf. Nicolae” – constructie impresionanta in stil baroc, din sec 18. In interior se afla o fresca de dimensuni neobisnuite
Podul Carol - unul din cele mai vechi poduri din piatra din Europa constrit in timpul domniei lui Carol IV in 1357.
Catedral „Tyn” – construia in epoca husita fiind pirncipala biserica a reformatorilor husiti.


Regiunea Karlovy Vary – situata pe locul II dupa Praga din perspectiva fluxului de pelerini. Regiunea este foarte cunoscuta pentru apele cu proprietati curative in afectiuni digestive si metabolice.

Kutna Hora - zona foarte cunoscuta pentru minele de argint prin care a devenit una din cele mai bogate tinuturi cehe. Aici se afla Biserica Sf. Iacob si Catedrala Sf. Barbara (protectoarea minerilor), construite in stil gotic. Printre alte alte monumente sunt: Curte Italiana din sec. 13, Micul Castel care facea parte din sistemul de fortificatii, case in care se afla muzee ale minelor unde se organizeaza tururi.

Telc – initial un bazin de apa creat in sec 13 la rascrucea mai multor rute comerciale.In forma actuala dateaza din sec 16, cand ordinul iezuit a reconstruit castelul regal si centrul orasului. printre cele mai importante monumente se numara piata, un complex unic de constructii in stil renascentist si baroc

Cesky Krumlov – acest oras pitoresc situat in valea raului Vlatva in sudul Boemiei. A cunoscut apogeul in timpul domniei nobililor de Rozmberk care si-au stabilit aici resedinta. Aice se afla un complex exceptional de cca 300 cladirii istorice, orasul fiind un centru cultural si turistic.

Biserica Sf. Ioan de Nepomuk din Zelena Hora.

Regiunea Lednicko-Valticko - situata la sud de Brno fiind un complex baroc construit pentru familia regala Liechtenstain ce include un castel cu gradini si grupuri statuare in stiluri variate.

Monumente din Kromeritz – a fost resedinta episcopala a regiunii Olomouc. Castelui Kromeritz foarte bine conservat reprezinta un exemplu remercabil de arhitectura baroca care a fost inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO

Satul Holasovice – perla a stilui baroc rustic, ce include 22 de case taranesti.

Castelul si centrul istoric din Litomysl – exemplu exceptional de arhitectura renascentista adaptata la stilului ceh. Aici s-a nascut celebrul compozitor Smetana.

Olomouc orasul a fost capitala Moraviei si resedinta episcopala din 1063. Aici se afla Columna Sf. Treimi construita in sec 18 este monument UNESCO, Catedrala Wenceslas din 1109, restaurata in stil neogotic, Hradisko – cea mai mare manastire din Cehia, Palatul dinastiei Premysl, Biserica Sf. Maurice, Capela unde se afla una din cele mai valoroase sculpturi gotice din Cehia, reprezentand-o pe Maica Domnului.

Manastirea Zdar construita in in cinstea Sf. Ioan de Nepomuk. Principalul simbol fiind steaua in 5 colturi (5 intrari, 5 stele si 5 ingeri in altarul principal). Este opera lui Giovanni Blasius Santini cunoscut arhitect care a imbinat in mod original stilui Baroc si Gotic.

Trebic – este unul dintre cele mai bine conservate orase culturale evreiesti din Moravia.

Terezin este o destinatie ce atrage multi turisti, istoria sa fiind insa marcata de razboaie: fortareata din secolul al XVIII-lea, Terezin a fost transformat in ghetou pentru evrei, de catre nazisti.


Sursa: http://www.centruldepelerinaj.ro/ro/cehia.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu