vineri, 3 septembrie 2010

Assisi, Italia – orasul sanctuar

Assisi reprezinta un ansamblu de capodopere ale geniului creator uman. Basilica San Francesco este un punct de referinta pentru istoria artei in Europa si in lume. Influenta mesajului artistic si spiritual al Ordinului Franciscan a contribuit in mod semnificativ la evolutiile din arta si arhitectura universala.

Assisi este un exemplu unic de continuitate a unui oras-sanctuar, ce si-a continuat evolutia in acelasi spatiu, de la origini pana in prezent.

Fiind locul de nastere al Ordinului Franciscan, Assisi a fost asociat inca din Evul Mediu de cultul si de expansiunea miscarii franciscane in lume, cu accent pe mesajul universal de pace si toleranta, chiar si pentru alte religii sau credinte.

Asissi este locul nasterii Sf. Francisc de Assisi – patronul sfant al Italiei, fondator al Ordinului Franciscan si unul dintre cei mai populari sfinti din peninsula.

Assisi a fost timp de secole o importanta destinatie de pelegrinaj al catolicilor. In prezent, orasul are doar 3000 de locuitori insa primeste anual 4 – 5 milioane de tursti!!!!! Pelerinajul din aceste timpuri include cateva zone situate in afara circuitului turistic, la marginile orasului, zone cunoscute doar de initiati.

Basilica di San Francesco, Asissi, secolul al XIII-lea

Principala atractie a orasului, contine relicvele sfantului si frumoase fresce cu scene din viata acestuia. Grandiosul monument este un memorial, mai degraba nepotrivit, pentru un om care a predicat si a trait o viata simpla, in saracie, abstinenta si renuntare la bunurile lumesti, in cautarea spiritualitatii pure.
Dar bazilica, construita pe doua nivele, este unul dintre punctele focale ale lumii atat in ceea ce priveste arta, cat si spiritualitatea. Inca un loc important de pelerinaj, Basilica di San Francesco este o destinatie fascinanta pentru credinciosi si pentru iubitorii de arta.

Duomo di San Rufino, Assisi, secolul XII

Construita in urma unor viziuni miraculoase avute de un episcop local, Catedrala din Assisi nu beneficiaza de faima Bazilicii Sf Francis, insa merita vizitata pentru fatada romanesca superba si pentru interiorul cu picturi deosebite.

Eremo delle Carceri – „locuri izolate” din Assisi
Biserica si manastirea, izolate pe pantele dens impadurite, pastreaza inca linistea, aerul contemplativ iubit de Sf. Francisc. in plus fata de atmosfera, Eremo merita vizitat pentru arhitectura siarta sa medievala si pentru multele situri asociate cu episoade din viata sfântului.

Biserica Santa Maria degli Angeli

Este mult mai venerata ca locul mortii Sf Francisc. In interiorul basilicii baroce sunt doua structuri mici, umile: Capella del Transito si Porziuncola.

Santa Maria degli Angeli este unul dintre cele mai mari sanctuare ale lumii crestine, masurând 126 de metri lungime, 65 metri latime si 75 metri inaltime la nivelul cupolei, ridicata in anul1680.

Santa Maria sopra Minerva

Are acelasi nume cu biserica celebra din Roma, este o biserica dedicata Fecioarei Maria, construita pe locul un templu roman dedicat Minervei, zeita intelepciunii. Parti din templul roman, care dateaza din vremea lui Augustus (63 i.Hr. AD-14), sunt inca vizibile.

Cele sase coloane corintice splendide si intreaga fatada romana sunt inca intacte de peste 2.000 de ani. Peretii laterali sunt originali, dar vizibili doar din exterior.

Contrar asteptarilor produse de fatada exterioara, interiorul dezamageste prin stilul baroc sufocant al secolulului al XVII-lea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu